Rugăciunea bătrânilor este izvorul înțelepciunii lor: 10 citate despre vârstnici ale Patriarhului Daniel

De sărbătoarea Sfântului și Dreptului Simeon, despre care tradiția spune că a trăit 360 de ani, vă propunem o selecție de citate despre vârstnici din cuvintele Patriarhului Daniel.


  1. Grija pentru bătrâni, pentru copii și pentru săraci arată gradul de civilizație și profunzimea trăirii creștine a unui popor. »
  2. Noul Testament ne arată lămurit că înțelepciunea celor vârstnici ține de apropierea lor de Dumnezeu prin rugăciune și de viața virtuoasă pe care aceștia o trăiesc. »
  3. Slăbiciunea trupească a bătrâneții este acoperită de tăria înțelepciunii, de bogăția cunoașterii, de frumusețea blândeții şi a bunătății. »
  4. Vârstnicii, prin maturitatea lor duhovnicească, pot ajuta mult la păstrarea valorilor creștine în cultura noastră, pentru armonia societății și a familiei. »
  5. Comunitatea umană tradițională s-a preocupat dintotdeauna de persoanele vârstnice, considerându-le pe acestea nu o povară ci un izvor de binecuvântare, tezaur ce poartă în el tradiție vie, dar și iubirea milostivă, prin participarea lor la buna creștere a copiilor. »
  6. Chiar dacă înțelepciunea nu este o virtute care ține de numărul anilor, rămâne unul din darurile care este asociat cu vârsta înaintată, fără a fi automat un atribut al acestei etape din viața omului: Învață-ne să socotim bine zilele noastre, ca să ne îndreptăm inimile spre înțelepciune (Psalmi 89, 14). »
  7. Rugăciunea bătrânilor este, totodată, izvorul înțelepciunii lor dar și binecuvântare pentru întreaga comunitate. »
  8. Bătrânețea trebuie înțeleasă și ca fiind vârsta la care ne apropiem de sfârșitul călătoriei pământești, când Domnul Iisus Hristos ne conduce la casa Tatălui ceresc. (cf. Ioan 14.2) »
  9. Bunicile și mamele evlavioase au modelat conștiința și simțirea copiilor, fiind icoane ale dăruirii și purtării de grijă pentru întreaga familie, în ceea ce privește educația religios – morală a tinerei generații. »
  10. Mai precis, bătrânii au nevoie de o mângâiere și de un cuvânt de încurajare, iar tinerii au nevoie de înțelepciunea, răbdarea și puterea de rugăciune a bătrânilor. »

Anul 2023 este Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice în Patriarhia Română.


Citește și:

Icoana Anului Omagial 2023: Sfinții Simeon și Ana, ocrotitorii vârstnicilor

Din sinaxare: Sfinți care au trăit peste o sută de ani

Foto credit: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente