Rugăciune de pomenire pentru regretatul Ion Ungureanu: Slujba Parastasului a fost oficiată la Catedrala Sfântul Spiridon

PS Timotei a oficiat slujba Parastasului pentru Ion Ungureanu

Fostul actor, regizor și Ministru al Culturii și Cultelor din Republica Moldova, Ion Ungureanu, a fost pomenit astăzi, 30 ianuarie 2017, la Catedrala „Sfântul Spiridon – Nou” (Paraclis Patriarhal) din Bucureşti. Domnia sa a trecut la cele veşnice sâmbătă, 28 ianuarie, la vârsta de 81 de ani.

Slujba Parastasului a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, informează Radio Trinitas. În lăcaşul de cult din centrul Capitalei au fost prezente numeroase personalităţi academice, culturale și din lumea politică, dar şi oameni simpli care au venit să își ia rămas bun de la maestrul Ion Ungureanu. Trupul neînsufleţit a fost depus, în după amiaza aceasta, în catedrala bucureşteană.

La final slujbei, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a dat citire mesajului de condoleanțe transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel:

În toată viața sa a iubit Biserica și neamul și a fost pătruns de dorința înfăptuirii unității naționale și bisericești și a afirmării identității românești prin slujirea la Altarul străbun, fiind mâhnit că acest fapt nu s-a putut realiza nici după 26 de ani de reînviere a spiritualității românești în Basarabia, a precizat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române în mesajul său.

Sunt îndurerat că pleacă dintre noi un mare patriot. A avut o verticalitate pe care rar o întâlneşti în ziua de astăzi a mărturisit dl. Mihai Gribinicea, Ambasadorul Republicii Moldova în România.

În cadrul cuvântului rostit, prof. univ. dr. Ion Coja a evocat momentul ultimei întâlniri cu maestrul Ioan Ungureanu: Am înţeles că era perfect conştient de darurile cu care l-a înzestrat Dumnezeu şi de faptul că pusese în valoare aceste daruri, că îşi împlinise misiunea cu care se născuse şi pe care i-a lăsat-o Dumnezeu în grijă. Avea sentimentul clar că şi-a îndeplinit această misiune, avea sentimentul clar că lasă în urma sa oameni fericiţi care l-au cunoscut. V-aş îndemna cu această fericire să îl petrecem pe ultimul drum pe marele nostru prieten, maestrul Ion Ungureanu.

A fost un mare luptător pentru drepturile românilor din Republica Moldova, a subliniat în cuvântul său dl Victor Opaschi de la Secretariatul de stat pentru culte. Este o imensă pierdere pentru cultura română. Dumnezeu să îl odihnească în pace, a încheiat domnia sa.

***

Cunoscutul actor, regizor și om de stat s-a stins din viață, sâmbăta trecută, în urma unei boli incurabile de care suferea de mai mult timp.

Ion Ungureanu a fost unul dintre pilonii mişcării de eliberare naţională şi deputat în primul parlament al Republicii Moldova. În perioada 1990 -1994 a deţinut funcţia de ministru al culturii. El va fi înmormântat marți, 31 ianuarie 2017, la Chișinău.

Foto Credit: Ziarul Lumina

 

Comentarii Facebook


Știri recente