Rugăciune de mulțumire la trecerea dintre ani la Catedrala Patriarhală

În majoritatea bisericilor și mănăstirilor ortodoxe din țară, în această noapte, de Anul Nou, vor fi înălțate rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile din anul care se încheie și de binecuvântare pentru anul ce vine.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în ședința din 17 februarie 2011, ca în noaptea trecerii dintre ani să se săvârșească Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, însoțit de rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile primite în anul ce a trecut și de rugăciuni la intrarea în noul an.

La Catedrala Patriarhală slujba va fi oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, potrivit Radio TRINITAS.

Mâine, în prima zi a anului, după Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare se va oficia Slujba Te-Deumului. Potrivit Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române molitfele Sfântului Vasile cel Mare nu se citesc mâine. Ele se citesc în zile de post, în cazuri individuale și, după caz, în legătură cu Taina Sfântului Maslu, atunci când bolnavul solicită, aceasta trebuind să fie însoțită de post și spovedanie, atât din partea clericilor, cât și a credincioșilor.

Citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea trecerii dintre ani este o practică regională neaprobată de Sfântul Sinod, inexistentă în alte zone ale țării și mai ales în practica altor Biserici Ortodoxe surori.

Comentarii Facebook


Știri recente