Rugăciune de mulțumire la cumpăna dintre ani la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea

În toate bisericile și mănăstirile Patriarhiei Române au fost oficiate, la cumpăna dintre ani, slujbe speciale. A devenit deja o tradiție ca la trecerea în noul an, ierarhii și preoții să înalțe rugăciuni de mulțumire pentru anul care a trecut, dar și de cerere pentru anul care urmează. La Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, în noaptea de 31 decembrie 2013 spre 1 ianuarie 2014 a fost oficiată o slujbă de mulțumire de către un sobor de preoți în frunte cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. La slujbă a luat parte și Chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, informează arhiram.ro

Slujba oficiată în fața a numeroși credincioși a debutat la orele 23.30 cu Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos și a fost urmat de citirea de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a rugăciunilor de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu în anul 2013 și a rugăciunilor de intrare în Noul An. Astfel, au fost rostite patru rugăciuni: Rugăciunea Sfântului Isaac Sirul către Mântuitorul (a Acatistului), Rugăciunea de mulțumire și două rugăciuni de intrare în noul an, una din tradiția liturgică română și slavă (cea de la Te Deum) și alta din tradiția greacă, recent tradusă în limba română.

La final, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a ținut un cuvânt de învățătură în care a făcut referire la semnificația întreită a sărbătorii din prima zi a anului 2013 când Biserica noastră prăznuiește Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului Iisus Hristos, apoi sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare și întâmpinarea noului an astronomic civil. Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Gherasim le-a mulțumit credincioșilor pentru prezența la biserică și i-a binecuvântat cu ocazia Noului An 2014.

La slujba de mulțumire oficiată la cumpăna dintre ani a luat parte și Pr. Nicolae Proteasa, Directorul Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea și numeroși credincioși din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Această slujbă constituie un bun prilej de a solemniza în cultul public momentul trecerii dintre ani, de a mulțumi Preasfintei Treimi pentru binefacerile primite, de a cere binecuvântarea anului care începe și de a aprofunda înțelesurile praznicului împărătesc de la 1 ianuarie.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…