Rugă la mormintele strămoșilor din Colacu, județul Suceava

Un sat din inima Bucovinei a oferit, timp de o zi, o imagine de altădată a unei așezări rurale: oameni îmbrăcați în costume naționale, coșuri pline de colaci mari și frumoși, acoperiți cu flori, prosoape tradiționale și dragoste față de cei ce nu mai sunt printre noi. Toată această priveliște, completată de un peisaj de munte și o vreme frumoasă de toamnă, a putut fi admirată în satul Colacu din comuna Fundu Moldovei, în ziua pomenirii Sfinților Ioachim și Ana.

O mare de oameni s-a adunat în jurul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din parohia Colacu – Fundu Moldovei, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, în prima zi a acestei săptămâni. Localitatea, numită în vechime „Fundu Moldovei de Sus”, este încărcată de istorie, biserica din lemn fiind o dovadă de sute de ani a credinței ortodoxe pe aceste meleaguri. Hărnicia și râvna preoților au făcut ca în ultima parte a mileniului trecut la Colacu să se ridice o biserică nouă, tot din lemn. Este pictată în interior și împodobită cu strane frumos sculptate, așa cum se găsesc în multe din sfintele altare din inima Bucovinei. În jurul acestui sfânt lăcaș, preoți și credincioși s-au strâns în ziua pomenirii Sfinților Ioachim și Ana pentru a se ruga ca sufletele celor adormiți să se așeze în lumina veșniciei. Ziua de 9 septembrie este prilej de aducere-aminte pentru ctitorii celor două biserici din Colacu, mai ales că noul lăcaș de cult este închinat Nașterii Maicii Domnului. Cu prilejul hramului, sâmbătă seara s-a oficiat Vecernia, iar duminică s-a slujit Sfânta Liturghie. Parastasul pentru cei adormiți de pe 9 septembrie a fost precedat de Utrenie, Litie și Sfânta Liturghie.

„Oaspeți și călători suntem pe acest pământ”

Pomenirea celor adormiți în parohia Colacu, la o zi după Sfânta Maria Mică, s-a făcut atât în timpul Sfintei Liturghii, cât și în cadrul Parastasului oficiat de pr. Aurel Goraș, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, împreună cu soborul de preoți. Localnicii, îmbrăcați în costume naționale, au adus la biserică coșuri pline de colaci, presărați cu flori, dar și alte prinoase pe care le-au împărțit de sufletele celor adormiți. Au fost prezenți copii, tineri și bătrâni, care și-au arătat astfel respectul față de înaintași, față de Biserică și față de tradițiile moștenite de-a lungul vremurilor. Părintele protopop Aurel Goraș a adresat celor aproape 1.000 de credincioși un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre importanța rugăciunii pentru cei răposați. Protopopul Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc a explicat că cea mai importantă rugăciune pentru adormiți se face în timpul Proscomidiei și a Sfintei Liturghii. De asemenea, pr. Aurel Goraș a apreciat frumosul port popular al locuitorilor din Colacu, dar și faptul că au venit în număr mare la biserică. „Biserica Ortodoxă are în primul rând Sfânta Liturghie, în cadrul căreia se dezleagă și se iartă păcatele, iar apoi are slujbele în cadrul cărora se oferă de pomană jertfe pentru cei adormiți. Venind la cimitir pentru a purta rânduielile celor care nu mai sunt printre noi, ne aducem aminte că oaspeți și călători suntem pe acest pământ. Diavolul este cel care nu dorește să ne rugăm pentru sufletele celor răposați pentru a rămâne în veșnicie cu păcatele săvârșite”, a spus pr. protopop Aurel Goraș. Oamenii au mers apoi la morminte, unde au așteptat preoții pentru a săvârși Trisaghionul. Întrucât o parte dintre cei prezenți au venit din alte localități, ziua de pomenire pentru cei plecați la Domnul a fost o ocazie de a se revedea cu rude sau prieteni. „În ziua de 9 septembrie nu se pomenesc doar cei din parohia Colacu, ci și toate rudeniile, prin căsătorie, părinții, moșii și strămoșii. Deși sunt de 17 ani preot în această parohie, în fiecare an văd și oameni pe care nu îi cunosc, dar care sunt legați, prin rudenie, de enoriașii din parohia Colacu. Această zi mai are și o altă semnificație, dedicată familiei, din moment ce aceasta este și ziua în care rudele se întâlnesc între ele, se reunesc, după o vară de muncă”, a explicat pr. paroh Domițian Coclici.

(Articol publicat în Ziarul Lumina din 12 septembrie 2013)

Comentarii Facebook


Știri recente