Romii care au murit în lagăre, deportări și robie au fost pomeniţi la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea

La Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea au fost pomeniţi marţi romii care au murit în lagăre, deportări și robie, slujba fiind oficiată de un sobor de preoţi în contextul împlinirii în ziua de 20 februarie a 163 ani de la Dezrobirea romilor în Principatele Române.

După slujbă, Părintele Ştefan Zară, Consilier cultural al Eparhiei Râmnicului, a transmis mesajul Arhiepiscopului Varsanufie pentru acest eveniment, intitulat „Implicare neobosită și necesitate misionară”.

În mesajul său, Arhiepiscopul Râmnicului a evidenţiat rolul Bisericii Ortodoxe Române în dezrobirea romilor din Țările Române și eforturile depuse de slujitorii Bisericii pentru integrarea și ajutorarea culturală, dar mai ales spirituală, a comunității rome.

Ierarhul a amintit, în mesajul prezentat de Părintele Ştefan Zară, de înființarea în Eparhia Râmnicului a unui Birou de catehizare a romilor, primul de acest fel din Patriarhia Română, condus de Părintele inspector Dorin-Nicolae Buda, informează Arhiepiscopia Râmnicului.

Părintele Arhiepiscop a îndemnat şi la susţinerea pe mai departe a integrării depline a romilor în societatea contemporană.

„Orice rom să poată găsi în voi fraţi şi surori care îi iubesc cu aceeaşi iubire cu care Hristos i-a iubit pe cei în suferinţă. Fiţi pentru fraţii voştri mâna cea pururea întinsă a lui Hristos Domnul către noi oamenii”.

„Să fim conştienţi că evoluţia spre o integrare reală în societatea contemporană este extrem de lentă şi că rezultatele adevărate nu se vor vedea la scara vieţii unui om: lucrul va trebui să se întindă cu răbdare, dragoste şi smerenie, pe durata mai multor generaţii”, a explicat Arhiepiscopul Varsanufie în mesajul transmis marţi.

Activitatea Biroului eparhial de catehizare a romilor din cadrul Eparhiei Râmnicului se desfășoară pe mai multe planuri cu scopul de a contribui în mod cât mai concret la integrarea lor socială și profesională.

În acest scop, în comunitățile de romi din județul Vâlcea sunt implementate programe sociale, misionare, culturale și catehetice prin care sunt distribuite articole vestimentare, alimentare și de igienă („Miro ghiozdano” – Ghiozdanul meu; „Podema tatipe” – Ghetuţe călduţe); sunt asistați medical („Sastipen le romenqe” – Sănătatea romilor); sunt implicați în proiecte culturale cu prilejul unor zile aniversare sau comemorative, precum Ziua internațională a romilor, Ziua minorităților naționale, Ziua dezrobirii romilor.

De asemenea, Pr. inspector Dorin-Nicolae Buda organizează în ajunul sărbătorilor întâlniri cu membrii comunităților de romi pentru catehizare.

Foto Credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente