Romfilatelia omagiază sfinţirea Catedralei printr-o emisiune de mărci poştale

Romfilatelia a introdus în circulație emisiunea de mărci poștale intitulată Sfințirea Altarului Catedralei Mântuirii Neamului (Catedrala Națională) dedicată celui mai important eveniment pentru creștinii ortodocși, organizat în Anul Centenarului.

Pe timbrul emisiunii de mărci poștale, cu valoarea nominală de 5 lei, este ilustrată icoana Sfântului Apostol Andreicel întâi chemat, Ocrotitorul României, de pe catapeteasma Catedralei, alături de macheta lăcașului de cult.

Colița dantelată a emisiunii de mărci poștale ilustrează pe Sfântul Apostol Andrei, alături de sigla Patriarhiei și macheta Catedralei.

Pe timbrul coliței dantelate, cu valoarea nominală de 28,50 lei, este reprezentată icoana Înălțarea Domnului, de asemenea de pe catapeteasma Catedralei Naționale.

„Sfințirea Altarului și a Catapetesmei Catedralei Naționale, lăcaș de cult ridicat în memoria tuturor eroilor și martirilor români cărora le datorăm România modernă, dar și apărarea valorilor creștine ale acestei țări, reprezintă momentul care a marcat în modul cel mai vizibil, emoționant și luminos, Anul Centenar”, menţionează Romfilatelia pe site-ul oficial al instituţiei.

Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfinţită duminică, 25 noiembrie 2018, de Sanctitatea Sa Bartolomeu Patriarhul Ecumenic împreună cu Patriarhul Daniel al României.

Slujba de sfințire a altarului și a catapetesmei noii Catedrale a avut loc în prezența tuturor ierarhilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cărora li s-a alăturat Mitropolitul Hrisostom de Patras din Grecia, care a adus cu acest prilej, spre cinstire, Mâna Sfântului Apostol Andrei.

Romfilatelia citează din Patriarhul Daniel când se referă la Catedrala din Dealul Arsenalului pe care o numeşte „împlinirea unui ideal al românilor, vechi de peste 130 de ani” şi precizează că această construcţie devine, „pe măsură ce ne apropiesm de finalizare, un timp de puternică manifestare a spiritualității credinței neamului, păstrătoare de istorie și iubire de țară”.

Totodată, făcând referire la Zilele Sfinţirii Catedralei, Romfilatelia spune că acestea vor rămâne în „memorie și conștiință prin amploare și însemnătate”, fiind „un eveniment de prim rang cu multe manifestări duhovnicești, liturgice și culturale”.

De asemenea, Romfilatelia mulțumește Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române pentru sprijinul documentar și fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Foto credit: Romfilatelia

Comentarii Facebook


Știri recente