Romfilatelia | Mărcile poştale de Crăciun cuprind imagini din colecția Paraclisului istoric al Reședinței Patriarhale

Cele două timbre ale emisiunii filatelice de Crăciun, introduse în circulaţie de Romfilatelia, ilustrează icoane din colecția Paraclisului istoric al Reședinței Patriarhale, şi anume: icoana Bunei Vestiri și cea a Nașterea Domnului.

Emisiunea de mărci poştale Crăciun 2018 a fost introdusă în circulaţie vineri 9 noiembrie 2018.

Paraclisul cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe datează din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, din vremea domnitorului Nicolae Mavrocordat, fiind restaurat în 2011.

Deși de mici dimensiuni, este foarte valoros, la exterior remarcându-se prin rafinamentul elementelor arhitectonice și bogăția sculpturilor, iar la interior, prin conținutul multor comori ale artei religioase:

  • fresce realizate pe la 1723 de meșterul Teodosie, aparținând școlii de pictură de la Hurezi;
  • catapeteasma sculptată cu măiestrie și îmbrăcată în foiță de aur;
  • mozaicuri cu Sfântul Gheorghe și Maica Domnului.

Icoanele ilustrate pe timbrele de Crăciun

Icoana Bunei Vestiri este parte componentă a iconostasului, fiind încadrată de colonete aurite sculptate și de alte elemente ornamentale.

Icoana praznicară a Nașterii Domnului este realizată recent la Sfânta Mănăstire Putna, fiind așezată pe tetrapod la slujbele care au loc în Paraclisul Reședinței Patriarhale.

Romfilatelia a adresat mulţumiri Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și reprezentanților Paraclisului istoric al Reședinței Patriarhale din București pentru „sprijinul documentar și fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale”.

De asemenea, echipa Romfilatelia îndeamnă „să cinstim cu smerenie Sărbătoarea Nașterii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos!”

Comentarii Facebook


Știri recente