Romfilatelia lansează emisiunea de mărci poștale „100 ani de la Unirea Basarabiei cu România”

În anul Centenarului Marii Uniri, Romfilatelia celebrează revenirea românilor dintre Prut și Nistru în granițele țării, în data de 27 martie 1918, prin emisiunea de mărci poștale 100 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Potrivit unui comunicat Romfilatelia, pe timbrele emisiunii sunt ilustrate trei personalități care au mijlocit înfăptuirea idealului național: Alexandru Marghiloman, prim-ministru al României în martie 1918, Ion Inculeț, președintele Sfatului Țării de la Chișinău, și Pantelimon Halippa, luptător pentru drepturile românilor din Imperiul Țarist.

Emisiunea, care va fi disponibilă începând de marţi, în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi în magazinul online Romfilatelia.

Potrivit Agerpres, noua emisiune de mărci poștale a fost lansată marți la Parlament, în cadrul ședinței comune solemne pentru celebrarea Centenarului Unirii Basarabiei cu România.

Alexandru Marghiloman (27 ianuarie 1854 – 10 mai 1925) a fost un politician reprezentativ pentru mișcarea conservatoare, înainte de 1914. În timpul războiului s-a remarcat prin opoziţia de neclintit faţă de orice alianţă cu Imperiul Ţarist. În martie 1918 a fost numit prim-ministru, fiind implicat în discuţiile cu fruntașii basarabeni pentru Unire. La 27 martie 1918 s-a deplasat la Chișinău și a ţinut un discurs în faţa Sfatului Ţării, înaintea votului care a consfinţit reîntoarcerea Basarabiei la ţara-mamă.

Ion Inculeţ (5 aprilie 1884 – 18 noiembrie 1940) a fost un remarcabil politician basarabean, care s-a impus ca lider al cauzei naţionale la sfârșitul anului 1917. A fost ales președinte al Sfatului Ţării şi a negociat cu autorităţile române de la Iași stabilirea strategiei Unirii.

Pantelimon Halippa (1 august 1883 – 30 aprilie 1979) s-a afirmat încă de la începutul secolului al XX-lea ca luptător pentru drepturile politice și culturale ale românilor din Imperiul Ţarist. A fost condamnat la închisoare, în 1906, din cauza acţiunilor sale. A votat Unirea Basarabiei cu România la ședinţa istorică a Sfatului Ţării din 27 martie 1918, iar apoi a participat la adunările de la Cernăuţi și Alba Iulia, care au desăvârșit crearea României Mari.

Emisiunea de mărci poștale dedicate centenarului Unirii Basarabiei cu România. Foto: Romfilatelia

Comentarii Facebook


Știri recente