Romfilatelia îl omagiază pe Sf. Nectarie printr-o emisiune de mărci poştale

La împlinirea unui secol de la moartea Sfântului Nectarie, Romfilatelia a introdus în circulaţie o emisiune de mărci poştale în cinstea marelui ierarh.

Intitulată 100 de ani de la trecerea în veșnicie a Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, emisiunea reproduce pe marca poștală icoana sfântului aflată în patrimoniul mănăstirii Radu Vodă din capitală, supranumită „Eghina românească”.

„Romfilatelia aduce respectoase mulțumiri obștii Mănăstirii Radu Vodă din București, pentru binecuvântarea și sprijinul documentar oferite la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale”, menţionează instituţia pe site-ul oficial.

Emisiunea poştală a fost lansată vineri, 14 februarie.

În contextul împlinirii unui secol de la trecerea în veşnicie a Sfântului Nectarie, Biserica Ortodoxă a Greciei şi Patriarhia Alexandriei au ales să dedice anul 2020 marelui taumaturg din Eghina.

De asemenea, sfântul este omagiat în 2020 şi prin intermediul unui documentar despre viaţa sa realizat de regizorul Yelena Popovic, cu participarea unor actori renumiţi de la Hollywood precum Mickey Rourke, Alexander Petrov, Aris Servetalis.

Sfântul Nectarie

Sfântul Ierarh Nectarie s-a născut în anul 1846 în Silivria, primind numele de botez Anastasie.

În data de 7 noiembrie 1876 a fost tuns în monahism, iar un an mai târziu hirotonit diacon. În 1877 Sfântul Nectarie a plecat în Alexandria unde a fost hirotonit preot la biserica Sfântul Nicolae din Cairo.

Câțiva ani mai târziu, în 1889, a fost hirotonit episcop și numit mitropolit al Pentapolei (eparhie corespunzând în acea vreme Libiei superioare) de patriarhul Sofronie, care l-a numit secretar patriarhal și reprezentant al său la Cairo.

După doar un an a fost alungat din Egipt în urma unor calomnii şi a trebuit să se întoarcă în Atena. În 1904, la cererea mai multor fiice duhovnicești care-și doreau să devină călugărițe, a ctitorit Mănăstirea Sfânta Treime în insula Eghina, devenită azi unul din marile locuri de pelerinaj din lumea ortodoxă.

În decembrie 1908, la vârsta de 62 de ani, Sfântul Nectarie și-a dat demisia din postul de director al școlii teologice și s-a retras în mănăstirea sa din Eghina, unde a rămas până la sfârșitul vieții.

A trecut la Domnul în 8 noiembrie 1920, în urma unui cancer de prostată. A fost înmormântat în mănăstirea sa de către ieromonahul iconar Sava, care mai târziu a pictat prima icoană a sfântului.

În 20 aprilie 1961, Patriarhia Ecumenică a proclamat canonizarea Sfântului Nectarie, cu pomenirea pe 9 noiembrie. Un fragment din moaştele sfântului se află din anul 2002 la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti.

Foto credit: Romfilatelia

Comentarii Facebook


Știri recente