Romfilatelia îl omagiază pe Mihai Eminescu

Romfilatelia a introdus luni în circulaţie emisiunea de mărci poștale Mihai Eminescu, poet al credinței neamului românesc.

Ambele timbre ale emisiunii au valoarea nominală de 8,50 lei.

Pe unul dintre acestea se regăsește bustul lui Mihai Eminescu aflat în curtea Mănăstirii Putna, alături de imaginea aşezământului monahal.

Celălalt timbru este ilustrat cu un detaliu al statuii poetului naţional, care poate fi admirată în fața Ateneului Român din București (operă a sculptorului Gheorghe D. Anghel), alături de primele versuri ale poeziei Rugăciune.

Pe plicul „prima zi” este reprodus integral bustul lui Mihai Eminescu de la Mănăstirea Putna.

„Romfilatelia mulțumește Mănăstirii Putna și Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic, din cadrul Primăriei Municipiului București, pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale”, se menţionează pe site-ul oficial al instituţiei.

Romfilatelia subliniazăanvergura de poet creștin a lui Mihai Eminescu” citând din marele poet: „Biserica este mama Neamului Românesc de totdeauna”.

De asemenea, pe site-ul Romfilatelia se face referire la un articol din ziarul Timpul, semnat de Eminescu:

„Și iată bat la poartă cu degetele moi florile primăverii și unde acum cinci sute de ani turmele lui Bucur ciobanul se pierdeau în orizontul șesului, astăzi mii de grădini contrastează în tânăra verdeață cu zidurile bisericilor; iar duiosul ritm al clopotelor ne vestește vechea și trista legendă că astăzi încă Hristos e în mormânt, că mâine se va înălța din giulgiul alb ca floarea de crin, ridicându-și fruntea sa radioasă la ceruri. Iată, două mii de ani aproape de când ea (Evanghelia) a ridicat popoare din întuneric, le-a constituit pe principiul iubirii aproapelui, două mii de ani de când biografia Fiului lui Dumnezeu e cartea după care se crește omenirea”.

Mihai Eminescu s-a născut în 15 ianuarie 1850 în Botoșani și a fost poet, prozator și jurnalist român, considerat de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

A publicat pentru prima dată la 16 ani, iar trei ani mai târziu a plecat la studii în Viena. În timpul vieții s-a remarcat printr-o activitate publicistică prodigioasă.

Manuscrisele sale, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în ședinta din 25 ianuarie 1902.

În data de 15 iunie 1889, poetul a trecut la cele veșnice în București. Două zile mai târziu, Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din București.

A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.

Foto credit: Romfilatelia

Comentarii Facebook


Știri recente