Romfilatelia a emis două timbre tematice pentru Crăciun cu icoane din patrimoniul Mitropoliei Clujului

Romfilateia a lansat marți emisiunea „Crăciun 2022” formată din două timbre, o coliță dantelată, un plic „prima zi” și un album filatelic de colecție.

Emisiunea de mărci poștale pune în valoare imagini ale unor icoane din patrimoniul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Pe cele două mărci poștale este ilustrată icoana  „Nașterea Domnului” de la Biserica din satul clujean Osoi. Privită în plan vertical, icoana redă multiple registre și o deosebită profunzime realizate de un autor necunoscut.

„Registrul inferior redă scena nașterii, Maica Domnului fiind așezată în partea stângă și veghind ieslea în care se află culcat Pruncul. Deasupra Mântuitorului sunt redate două animale, boul și asinul, simboluri ale israeliților și respectiv, păgânilor”, se arată în descrierea emisiunilor filatelice pe Romfilatelia.

În partea superioară a icoanei se află steaua care i-a ghidat pe magi către locul unde Fecioara Maria L-a născut pe Iisus, cetatea Betleemului.

Marca poștală a coliței filatelice ilustrează icoana Maica Domnului cu Pruncul, cunoscută și ca „Maica Milelor”, expusă în prezent în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, construită între anii 1923-1933, se înscrie în rândul celor mai reprezentative catedrale ortodoxe din România, fiind primul mare edificiu românesc ridicat în Transilvania după Marea Unire din 1918.

Sursă foto: Romfilatelia

Comentarii Facebook


Știri recente