Românii se roagă în limba lor pe toate continentele

Ortodoxia românească este prezentă pe tot întinsul globului pământesc. Pornind din America, trecând prin Europa, Africa, Australia și Asia, până în îndepărtata Japonie, preoții ortodocși români săvârșesc Sfânta Liturghie în limba română și îl mărturisesc pe Hristos. La finele anului 2013, diaspora ortodoxă română era cuprinsă în 13 eparhii deservite de aproximativ 860 de clerici.

Eparhia cu cel mai mare număr de români ortodocși din diaspora este Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale, păstorită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif. Pe întinsul mitropoliei, care cuprinde țări precum Franța, Elveția, Belgia, Olanda, Regatul Unit al Marii Britanii, Irlanda, Islanda, Italia, Spania și Portugalia, îl mărturisesc pe Hristos mai bine de jumătate dintre clericii români din diaspora.

Despre încercările misionare cu care se confruntă în această mitropolie ne-a vorbit IPS Mitropolit Iosif. „Specificul nostru este în primul rând trăirea credinței într-un context de majoritate non-ortodoxă. Trăim într-o societate unde suntem minoritari, dacă în România suntem majoritari creștini ortodocși, în toate țările din lume în care trăim, ortodocșii sunt minoritari. Al doilea fapt al misiunii noastre este transmiterea credinței copiilor în acest context și menținerea credinței în rândul tinerilor care s-au depărtat de Biserică la vârsta adolescenței. Al treilea ar fi mărturia credinței ortodoxe în contextul trăirii credinței ca minoritari. Apoi dialogul cu ceilalți creștini, pentru că suntem obligați să dialogăm cu ceilalți creștini, fiind minoritari.” Contextul legislativ în care trăiesc ortodocșii, uneori concepția de viață și teologia ortodoxă nu acceptă unele aspecte ale legislației în curs din țările în care trăiesc românii, cum ar fi cele legate de eutanasie, de căsătoriile între persoane de același gen și apoi în ceea ce privește căsătoriile mixte.

Mai multe informații în Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…