Românii din Viena vor avea un nou locaş de cult. Piatra de temelie a fost aşezată duminică de IPS Serafim

Piatră de temelie Biserică românească Viena

IPS Părinte Serafim a aşezat duminică piatra de temelie pentru noua biserică românească din capitala Austriei. Lăcaşul de cult va fi ridicat după modelul Mănăstirii Voroneţ.

Momentul istoric pentru comunitatea românescă din Viena a început în jurul orei 09:00 cu slujba Utreniei. În continuare, IPS Părinte Serafim a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu PS Emilian Crişanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Slujba de sfinţire a locului şi aşezarea pietrei de temelie au avut loc în 17 septembrie 2017 imediat după Liturghie, în prezenţa a numeroşi români din ţară şi din Austria. La eveniment au fost prezente autorităţi locale, dar şi reprezentanţi ai statului român: Excelența sa Bogdan Mazuru, ambasadorul României la Viena, dna Florentina Bălășoiu de la consulatul general al României în capitala Austriei şi dna Irina Cornișteanu, director ICR Viena.

De asemenea, la sfințire a participat și un grup de credincioși din România care au efectuat un pelerinaj în Viena prin intermediul Agenției de pelerinaje Basilica Travel a Patriarhiei Române.

Locaţia viitoarei biserici se află la punctul de întâlnire al străzilor Norbahnstraße și Taborstraße. Biserica va fi o replică a Mănăstirii Voroneț, cunoscută drept Capela Sixtină a Orientului.

În cuvântul său, IPS Serafim a vorbit despre importanța viitorului locaş de cult pentru comunitatea românească din Austria.

Totodată, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord a evidenţiat activitatea filantropică a Bisericii Ortodoxe Române şi grija permanentă a Patriarhului Daniel pentru românii din diaspora.

Suntem îndatoraţi în faţa lui Dumnezeu să ne rugăm pentru Patriarhul nostru, să îl pomenim în rugăciunile noastre şi să apreciem lucrarea deosebită pe care Preafericirea Sa o face în ţară, dar şi pentru românii din străinătate. Să nu uităm faptul odată cu venirea Patriarhului Daniel, Biserica Ortodoxă Română desfăşoară poate cea mai mare lucrare socială din toată istoria ei, a spus Înaltpreasfinţia Sa, potrivit Radio Trinitas.

Cu acest prilej, Patriarhul României a adresat un mesaj pastoral românilor din capitala Austriei.

Ne bucurăm de faptul că proiectul arhitectural are în vedere și construirea mai multor spații destinate tinerilor și copiilor, precum și persoanelor care au nevoie de locuință. Construirea unor spații sociale pentru credincioșii parohiei va întări solidaritatea comunității românești și va fi o mărturie a interesului Bisericii Ortodoxe față de activitățile caritabile sau filantropice, se menţionează în cuvântul Preafericirii Sale (citiţi mesajul integral aici).

Răspunsurile liturgice au fost oferite de mai mulţi membri ai grupului psaltici Tronos, condus de arhid. Mihail Bucă.

Foto credit: Simona Marian Fodor

Comentarii Facebook


Știri recente