Românii din Suedia au sărbătorit Naşterea Domnului

PS Macarie - Sărbătoarea Naşterii DOmnului

Praznicul Naşterii Domnului a fost sărbătorit şi de românii din Suedia. În parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Stockholm, Sfânta Liturghie a fost oficiată duminică, 25 decembrie 2016, de Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, în prezenţa a numeroşi români veniţi să se roage împreună cu ierarhul lor.

În cuvântul său pastoral, Preasfinţia Sa a făcut referire la tradiţiile prilejuite de sărbătoarea Naşterii Domnului.

De aici, din îndepărtatele țări ale Nordului, îmi aduc aminte, cu o lacrimă în colțul ochiului, de colindele și de sărbătorile Crăciunului așa cum erau ele trăite odinioară în satul meu năsăudean de la poalele Munților Țibleș. Cei care se mai pot împărtăși încă din aceste dalbe datini, îi îndemn să le prețuiască și să le cinstească, înțelegând marele dar pe care-l au. Cei care nu mai au parte de ele sau cei care, ca și mine, se află în țări străine, să aibă nădejdea că, prin pregătirea duhovnicească potrivită, se vor bucura de mireasma de neuitat a Praznicului Nașterii Domnului, în comuniunea cu frații întru credință. Chiar dacă nu mai trăim în vechiul sat românesc, încă ne putem colinda unii pe alții, oriunde ne-am afla în această lume, vestindu-ne Nașterea Domnului cu străvechi versuri. În anii trecuți, aici departe de țară, în prag de Crăciun, am vizitat un bătrân țintuit la pat, un intelectual sensibil, foarte inimos. I-am cântat zeci de colinde țibleșene învățate în copilărie, iar el m-a ascultat cu lacrimi în ochi. La final, mulțămindu-mi, mi-a spus: „Părinte episcop, mă bucur nespus că nu v-ați pierdut puritatea copilăriei!”. Acesta este cel mai frumos compliment pe care l-am primit vreodată! I-am răspuns bătrânului: „Nici dumneavoastră nu v-ați pierdut-o. Atâta vreme cât încă mai colindăm, nu ne putem pierde puritatea copilăriei!

De asemenea, în ajunul sărbătorii Crăciunului, ierarhul i-a colindat pe cetăţenii români de etnie rromă de la adăpostul de noapte din Uppsala, Suedia. Însoțit de preoți, diaconi și credincioși, Preasfinţia Sa le-a adus celor aflaţi într-o situaţie financiară fragilă vestea Nașterii Domnului și numeroase daruri.

Atunci când colindăm celor lipsiți, nu cerem, ci dăruim. Nașterea Domnului trebuie vestită tuturor, inclusiv celor marginalizați, a subliniat Preasfinţitul Părinte Macarie.

 

 

 

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente