Românii din Copenhaga îl comemorează pe Mitropolitul Bartolomeu Anania | Program

Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord organizează în perioada 26 – 28 noiembrie 2021 o serie de conferințe și lansări de carte, cu ocazia Centenarului Mitropolitului Bartolomeu Anania (1921-2021).

Evenimentele se desfăşoară în colaborare cu Fundația „Mitropolitul Bartolomeu” și Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița.

Evenimentele vor avea loc în Parohia Ortodoxă Română „Nașterea Maicii Domnului”, Kollegievej 2, 2920 Charlottenlund Gentofte din Copenhaga, după următorul program.

Program

Vineri, 26 noiembrie

Ora 18:00 Taina Sfântului Maslu oficiată de Episcopul Macarie al Europei de Nord

Sâmbătă, 26 noiembrie

Ora 08:30 Sfânta Liturghie cu Slujba Parastasului oficiate de Episcopul Macarie

Vor susține două prelegeri urmate de dialog: Preotul Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița care va conferenția pe tema: Mitropolitul Bartolomeu. Proximități și mărturisiri și Preotul Bogdan Ivanov, administrator al Fundației „Mitropolitul Bartolomeu” care va avea ca și temă a prelegerii: „Vârstele Mitropolitului Bartolomeu Anania”.

Duminică, 28 noiembrie

0ra 09:30 Sfânta Liturghie oficiată de Episcopul Macarie

După slujbă vor fi lansate două cărți: una scrisă de Episcopul Macarie Drăgoi „10 ani cu Mitropolitul meu Bartolomeu Anania (1998-2008). Amintiri la capătul dorului” apărută la Editura Polirom în anul 2021, iar cea de-a doua este un album aniversar: „Viața Mitropolitului Bartolomeu în imagini” care îl are ca și editor pe Părintele Bogdan Ivanov și care a apărut la Editura Casa Cărții de Știință în anul 2021.

Bartolomeu Anania

Mitropolitul, teologul, prozatorul, poetul și dramaturgul Anania Bartolomeu (din botez Valeriu) s-a născut în data de 18 martie 1921 în Glâvile, județul Vâlcea. A studiat la Seminarul „Central” din București în perioada 1933-1941. Și-a continuat studiile la Facultatea de Teologie din București și la „Academia Andreiană” din Sibiu, obținând licența în Teologie în anul 1948. În 1944 s-a înscris la Facultatea de Medicină și la Conservatorul de Muzică din Cluj.

Până în anul 1958 a îndeplinit mai multe funcții în cadrul administrației patriarhale. Au urmat șase ani de temniță cruntă, în închisoarea de la Aiud, fiind supus așa numitelor activități de reeducare. În 1966, la doi ani după eliberarea din închisoare, a fost trimis de către Biserica Ortodoxă Română în Statele Unite ale Americii, unde a îndeplinit mai multe funcții în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române.

Zece ani mai târziu se întoarce în țară, unde va îndeplini funcția de director al Institutului Biblic până în 1982, anul în care s-a retras la Mănăstirea Văratec, pentru a se dedica în totalitate scrisului. În anul 1993, la 21 ianuarie, Colegiul Electoral Bisericesc îl alege pe arhimandritul Bartolomeu Anania pentru scaunul de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, iar la 7 februarie, în Catedrala arhiepiscopală din Cluj-Napoca, este hirotonit şi instalat arhiereu.

În anul 2006, de Buna Vestire, Bartolomeu Anania era instalat Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Ierarhul cărturar a trecut la cele veşnice în 31 ianuarie 2011, fiind înmormântat în cripta ierarhilor de la demisolul Catedralei mitropolitane din Cluj.

Citeşte şi: 14 citate reprezentative ale Mitropolitului Bartolomeu Anania

Foto credit: formula-as.ro

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente