Românii din Christchurch sunt în siguranță

După cutremurul produs ieri, 22 februarie, în Noua Zeelandă, din datele oficiale, la ora 23.00, ora Australiei, nici un român nu a fost declarat decedat. Bilanțul celui mai mare dezastru produs în ultimii 80 de ani în Noua Zeelandă este de 75 de morți și peste 300 de dispăruți. În prezent în Noua Zeelandă a fost decretată stare de urgență, orașul Christchurch fiind cel mai afectat. În ceea ce privește situația bisericii comunității ortodoxe românești din acest oraș nu se știe dacă a fost sau nu avariată și dacă da, în ce măsură, întrucât, accesul în zonă nu este permis.

„Am luat legătura cu părintele Emanuel Crainic, parohul bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’, fiind singura biserică pe care o avem acolo, proprietate a Patriarhiei Române. În cursul zilei de astăzi nu a putut să meargă la biserică să vadă în ce stare se află, poliția și militarii aflându-se în zonă și interzicând accesul pentru că pe de o parte există riscul prăbușirii clădirilor din jur, datorită replicilor, iar pe de altă parte sunt sparte toate conductele de apă și este inundație în mare parte a o orașului. În aceea ce privește biserica, sperăm să fi rămas în picioare. Românii sunt încă în stare de șoc. Din informații neoficiale știm că o doamnă de naționalitate română, profesoară de limba engleză, se afla în timpul cutremurului într-o clasă cu elevi chiar în clădirea din centru, clădire ce în acest moment este la pământ. Sperăm ca Bunul Dumnezeu să îi ocrotească și așteptăm să vedem care este situația acestei doamne despre care, până în momentul de față, nu știm unde se află”, a spus Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande, după cum informează TRINITAS TV.

Parohia ortodoxă românească din Christchurch geografic, este situată la cea mai mare distanță de România, aproximativ 18.000 km. Numărul credincioșilor a crescut de la un an la altul ajungând în prezent la peste 350. Biserica parohiei a mai suferit mici pagube și după cutremurul din septembrie anul trecut.

Comentarii Facebook


Știri recente