Românii din Berlin l-au invitat pe protos. Athanasie Ulea, medic psihiatru, să le vorbească despre dependențe

Parohiile ortodoxe românești din Berlin l-au invitat pe protos. Athanasie Ulea, medic psihiatru și consilier eparhial la Arhiepiscopia Germaniei, Austriei și Luxemburgului, să susțină o serie de prelegeri despre dependențe și depresie. Întâlnirile s-au desfășurat în a doua parte a lunii noiembrie, la invitația părintelui protosinghel Clement Lodroman și a părintelui Dragoș Manu.

În prima zi, invitatul a oficiat Taina Sfântului Maslu alături de slujitorii Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și a vorbit despre cauzele depresiei și despre importanța și valoarea trupului. „Tot trupul este sfânt și prin toate simțurile se poate percepe harul lui Dumnezeu. De aceea toate simțurile sunt impregnate de Duh și sfințite în Biserică”, a spus protos. Athanasie Ulea.

Fiind ziua de pomenire a Sf. Mc. Clement Romanul, credincioșii și clericii români din Berlin l-au felicitat pe părintele protosinghel Clement Lodroman, parohul comunității.

Despre dependențe

A doua zi a fost dedicată dezbaterilor despre dependențe, pe care protos. Athanasie Ulea le-a ținut în parohiile ortodoxe românești „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” și „Sf. Împărați Constantin și Elena”.

Invitatul a prezentat aspecte chimice, psihologice sau relaționale ale dependențelor, atingând și problema codependenței, a interacțiunilor deficitare și inegale din relații, care afectează multe familii și cupluri.

Prezentările au fost urmate de exerciții practice de grup, participanții fiind foarte impresionați de legătura strânsă dintre psihologie și duhovnicie în vindecarea dependențelor.

În a treia și ultima zi de vizită, protos. Athanasie Ulea a rostit cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii oficiate la Parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena”.

Puterea cuvântului

„Expresia Bunule Învățător este reflexia narcisistă a tânărului bogat, care respecta formal legea, adunând contabil fapte bune cu care se îmbogățea exterior, lăsându-l însă neschimbat, mic și sărac interior”, a spus părintele protosinghel.

„Cuvintele determină formarea credințelor, adică a sistemelor logice prin care vedem realitatea și care ne formează existențial. De aceea Mântuitorul avertizează cu privire la orice cuvânt rostit, pentru că orice cuvânt remodelează creierului pregătindu-l anticipator pentru realitatea pe care o descrie.”

„Nu evenimente trecute sau intuiția viitorului determină prezentul, ci trăirea prezentă determină importanța evenimentelor trecute și viitoare. De aceea, atunci când omul trăiește în lumina lui Hristos, vede trecutul sau viitorul impregnat de purtarea de grijă a lui Dumnezeu, indiferent de evenimentele aparent dezastruoase”, a mai spus protos. Athanasie Ulea.


Protos. Athanasie Ulea este originar din Bacău. A urmat Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, apoi Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și farmacie „Carol Davila”, București.

În perioada 2012 – 2019 a lucrat ca medic la Clinica de Psihiatrie, Psihoterapie și Psihosomatică a spitalului „HELIOS Vogtland-Klinikum Plauen”.

Foto credit: Mitropolia Germaniei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente