Românii din Antwerpen vor avea propriul lăcaș de cult

Românii din Antwerpen – Belgia vor avea propriul lăcaș de cult. Biserica romano-catolică Preasfânta Doamnă a Rozariului va fi transferată în 2 septembrie către comunitatea românească, anunță Kerk&leven.

Românii ortodocși au cea mai accentuată tendință de creștere a numărului de enoriași din Belgia și sunt găzduiți în diverse biserici catolice din Flandra.

„Cei mai mulți dintre enoriașii noștri  au sosit după 2007, anul integrării României în Uniunea Europeană”, a declarat preotul paroh George Vâlcu pentru publicația belgiană.

„Inițial au venit aici să lucreze temporar, dar pentru că situația economică din România a rămas precară, mulți s-au stabilit aici pe termen lung. Copiii lor merg la școală și vorbesc limba flamandă”, a mai spus Părintele George Vâlcu.

Parohia românească din Antwerpen a fost înființată în anul 1993, de Părintele Ioan Dură, fiind apoi recunoscută juridic de Statul Belgian în 1996. Actualmente, numără 10.000 de credincioși în total, în regiunea Antwerpen-Mechelen-Lier, dar și în Essen, la nord de Scheldestad.

Inițial, includea toată provincia Antwerpen, dar între timp au fost întemeiate parohii și în Hoogstraten și Turnhout, ca și în Aalst, Zeebrugge, Sint-Niklaas și Leuven.

Duminică, 1 septembrie 2019, Episcopul Catolic de Antwerpen, Mgr. Johan Bonny, a înmânat Mitropolitului Iosif cheia bisericii catolice, marcând astfel, în mod formal, preluarea ei în proprietate de Parohia ortodoxă românească „Nașterea Maicii Domnului”, din capitala Flandrei.

Actul de vânzare-cumpărare a bisericii va fi semnat luni, 2 septembrie 2019.

Cumpărarea acestei biserici este posibilă și datorită sprijinului oferit de Guvernul Flamand, care a oferit comunității o subvenție de 150.000 euro, reprezentând 30% din prețul total de vânzare – 500.000 euro.

Restul fondurilor provin exclusiv din daniile făcute de credincioșii și prietenii Parohiei Antwerpen, a mai subliniat Părintele George Vâlcu.

Foto credit: Facebook / Parohia Antwerpen

Comentarii Facebook


Știri recente