Românii de pretutindeni, în rugăciune la trecerea dintre ani

Trecerea în noul an a fost sărbătorită de românii din țară și din diaspora cu rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra lor în anul ce a trecut, cerându-i totodată binecuvântarea și ajutorul pentru anul în care tocmai am intrat. În toate bisericile s-au săvârșit acatiste și slujbe de mulțumire, iar pe 1 ianuarie s-a oficiat Liturghia Sfântului Ierarh Vasile cel Mare.

În noaptea trecerii dintre ani, Preasfințitul Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, în mijlocul unui sobor format din clerici de la Centrul eparhial, a săvârșit în Catedrala episcopală din Gyula slujba Acatistului Mântuitorului nostru Iisus Hristos, însoțit de rugăciunea de mulțumire pentru toate binefacerile pe care Bunul Dumnezeu le-a revărsat asupra preoților și credincioșilor Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria în anul care a trecut și rugăciunea de la slujba de Te Deum la Anul Nou, cerând binecuvântarea lui Dumnezeu și pentru anul care a început, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, informează „Ziarul Lumina”.

La final, Preasfinția Sa a adresat credincioșilor veniți la catedrală un cuvânt de învățătură, după care i-a poftit pe toți în sala de ședințe a Centrului eparhial, unde, potrivit obiceiului, au închinat un pahar de șampanie, făcându-și urări pentru noul an.

În ziua Anului Nou, Preasfințitul Episcop Siluan împreună cu slujitorii Catedralei eparhiale din Gyula au săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare. Cu câteva zile înainte de acest eveniment, Preasfințitul Siluan a avut o întâlnire la Micherechi cu toți preoții din Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, însoțiți de familiile acestora.

Cumpăna dintre ani în Episcopia Spaniei și Portugaliei

Sfârșitul anului 2011 a fost comemorat și la Paraclisul episcopal ‘Nașterea Domnului’ al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, după cum informează episcopiaspanieiportugaliei.es. Încă din ajunul Anului Nou, Preasfințitul Părinte Episcop Timotei a săvârșit Vecernia și Litia, după care s-a oficiat Utrenia, iar în prima zi a anului calendaristic a fost săvârșită Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. Mulți credincioși s-au împărtășit din bucuria trecerii în noul an prin aceste sfinte slujbe, alături de chiriarhul lor, de la care au primit cuvinte folositoare la începutul unui nou an și îndemnul de a-L urma pe Hristos. Preasfințitul Episcop Timotei i-a sfătuit pe români să înceapă anul 2012 cu nădejdea în Dumnezeu, deși anul care a trecut a fost unul plin de greutăți, având convingerea că noi, fiind bântuiți de păcate, trebuie să știm că la capătul fiecărui drum este Hristos, Care ne așteaptă mereu cu brațele deschise. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a săvârșit și o hirotonie întru diacon a tânărului Nicolae Maria, pe seama Parohiei ‘Sfântul Mare Mucenic Pantelimon’ din Torrejon de Ardoz, Spania. La finalul slujbei, în cadrul căreia s-a integrat și slujba de Te Deum pentru binefacerile primite de la Dumnezeu în anul care s-a încheiat și de ajutor în noul an, credincioșii au cântat cu toții ‘La mulți ani!’, în frunte cu Preasfințitul Episcop Timotei.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…