Românii de pretutindeni au sărbătorit Rusaliile și Sfânta Treime

Cincizecimea (Rusaliile) și Sfânta Treime au fost sărbătorite în toate sfintele locașuri ortodoxe din țară și din străinătate. Slujbe care au adus multă bucurie duhovnicească s-au săvârșit și la Ierusalim – la Biserica Sfântului Mormânt -, dar și la biserici de mir și de mănăstire din Dâmbovița, Argeș, Buzău, Giurgiu, precum și în Suedia și Danemarca, informează Ziarul Lumina.

La Ierusalim, în Biserica Sfântului Mormânt, Sfânta Liturghie din sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului și al Întregii Palestine, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi. Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea a citit în genunchi, în fața Sfântului Mormânt, rugăciunile din cadrul Vecerniei plecării genunchilor. La slujbă a participat și arhim. Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, precum și un grup de pelerini ro­mâni, enoriași ai bisericii bu­cu­reș­tene „Sfântul Gheorghe”-Nou, însoțiți de pr. Vladimir Lapte. Pelerinii români au fost pri­miți de Patriarhul Ierusalimului în Reședința Patriarhală.

Duminica Cincizecimii la Târgoviște

La Târgoviște, Duminica Cinci­zecimii a fost sărbătorită tot cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târ­go­viștei și exarh patriarhal, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgo­viștei. În cadrul Liturghiei a fost hirotonit întru diacon tânărul Ionuț Bădăran, pe seama Parohiei Finta, Protoieria Târgoviște Sud.

S-a resfințit Bolnița „Învierea lui Lazăr” din județul Argeș

Luni, 1 iunie, în ziua praznicului Sfintei Treimi, numeroşi credincioşi argeşeni au participat la slujba de resfinţire a bisericii-bolniţă „Învierea lui Lazăr”, din cadrul Mănăstirii Văleni, comuna Sălătrucu, județul Argeş. Slujba a fost săvârşită de Înaltpreasfin­țitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului. Pictura murală a fost executată de zugravul Ilie Petrescu, împreună cu fiul său, Costin Petrescu, şi Niţă Poşoiu din Piteşti. Ctitorii acestui locaş de cult au fost fraţii Dimitrie şi Ion Brătianu.

Binecuvântare pentru copiii din Centrul „Sfânta Maria” din Sătuc-Buzău

De praznicul Sfintei Treimi, credincioşii parohiei buzoiene Sătuc au primit vizita Înaltprea­sfinţitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. Înaltpreasfinția Sa înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ şi „Izvorul Tămăduirii“ din Sătuc, județul Buzău. După slujbă, fiind și Ziua Copilului, IPS Părinte Ciprian a mers la Centrul rezidenţial „Sfânta Maria“ din localitate și a binecuvântat copiii ocrotiți aici, oferindu-le, pe lângă o vorbă bună, câteva daruri. Centrul rezidenţial „Sfânta Maria“ găzduieşte anual 18-20 de copii abandonaţi și își desfășoară activitatea în parteneriat cu Parohia Sătuc, sub coordonarea preotului paroh Daniel Necula.

La Giurgiu a fost resfințită o biserică cu hramul „Sfânta Treime”

În ziua praznicului Sfintei Treimi, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a săvârşit slujba de resfințire a bisericii Parohiei Smârda, cu hramurile „Sfânta Treime” și „Izvorul Tămăduirii” din municipiul Giurgiu, informează episcopiagiurgiului.ro. În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în cadrul căreia a hirotonit întru preot pe arhid. Radu Casian Puflea pe seama Parohiei „Vedea”, Protopopiatul Giurgiu.

Pentru credincioșii prezenți în număr mare la slujbă, faptul că s-au putut închina la părticele din sfintele moaște ale Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina și ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, aduse de la Catedrala Episcopală, a reprezentat o mare bucurie. De asemenea, au fost aduse spre închinare părticele din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Rusul“ din localitatea Slobozia de Giurgiu.

PS Părinte Ambrozie a oferit, în semn de prețuire, distincția Vrednicia Vlăsceană preoților Lucian Manicatide și Horia Vamoș.

Rusaliile în Suedia și Danemarca

În lunea Rusaliilor, Preasfin­țitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, a slujit Sfânta Liturghie la mănăstirea ortodoxă suedeză „Sfânta Treime” din Bredared, înconjurat de un sobor de preoți suedezi, români și sârbi, de aceleași naționa­lități ca și pelerinii participanți la slujbă. Sărbătoarea a fost cu atât mai emoționantă cu cât părintele arhimandrit Dorotei, stare­țul acestei mănăstiri, a împlinit 20 de ani de la hirotonia sa întru ieromonah și 26 de ani de când a fost botezat în credința ortodoxă.

La Copenhaga, în Duminica Rusaliilor, PS Părinte Episcop Macarie a săvârșit Sfânta Liturghie și Vecernia plecării genunchilor în biserica parohiei ro­mâ­nești.

Un moment deosebit l-a reprezentat botezarea în credința ortodoxă a profesorului danez Ioan Gissel de la Universitatea din Copenhaga, după aproape trei ani de pregătire duhovnicească.

Comentarii Facebook


Știri recente