România a suplimentat fondurile pentru bursele elevilor români din Ucraina

România a suplimentat cu șase milioane de lei fondul burselor pentru elevii români din Ucraina. Acestea se alocă prin intermediul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni părinților de etnie română ai căror copii frecventează școli cu predare integrală în română sau cu studiul unor materii în română ca limbă maternă.

Suplimentarea de fonduri permite ca, pe lângă elevii români din clasele I și a II-a, în acest an școlar să primească burse și cei din clasa a III-a.

Susținerea din partea României încurajează etnicii români să aleagă pentru copiii lor puținele școli cu predare în română care mai există în regiunile istorice românești din Ucraina, a scris pe Facebook Ovidiu Burdușa, Secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Acesta estima în iunie, pentru Agenția BucPress din Cernăuți, că numărul elevilor beneficiari este de aproximativ 5.500. Valoarea burselor este de 1.000 lei pe an pentru fiecare copil.

După anunțarea deciziei de suplimentare a fondurilor, senatorul Viorel Badea, preşedintele Comisiei pentru comunităţile din afara ţării a Senatului României, a declarat că este un gest de normalitate și că programul ar trebui să fie extins şi în regiunile istorice românești din Serbia, Ungaria şi Bulgaria.

Aurica Bojescu, secretarul Uniunii Comunitatea Românească din Ucraina, a menționat că „este cel mai corect si transparent proiect”, deoarece banii se alocă prin conturile bancare ale părinților”.

Svetlana Pantea, mamă a doi copii, a declarat pentru TVR Moldova: „Deja de trei ani suntem beneficiari ai acestei burse. Mulţumim statului român pentru acest sprijin, care contribuie la păstrarea identităţii lingvistice aici, în Ucraina”.

Din  2018, de la lansarea proiectului, numărul beneficiarilor de burse de studiu în limba română s-a triplat. Este însă nevoie de investiții susținute în noi școli private în limba română. În Transcarpatia nu mai există nicio grădiniță românească.

Actualele legi ale limbii și educației din Ucraina impun folosirea aproape exclusivă a limbii ucrainene în instituții, presă și cultură, iar tot mai puține școli publice asigură predarea în limba română.

În vechile provincii românești Transcarpatia (Maramureșul de Nord), Bucovina de Nord și Odessa (sudul Basarabiei istorice), din Ucraina de azi, locuiesc aproximativ 400-500.000 de etnici români.

Foto credit: Facebook / Consulatul României la Solotvino

Comentarii Facebook


Știri recente