Rolul Bisericii în păstrarea unității românilor din diaspora

Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (MAE – DPRRP) și Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) organizează în perioada 19-25 august, la Mangalia, evenimentul intitulat „Diaspora Estival”. Cu acest prilej, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a participat ieri, 21 august 2013, la workshopul „Educație, Cultură și Spiritualitate” din cadrul evenimentului, informează Ziarul Lumina.

Problema transmiterii și promovării în diaspora a culturii, tradiției și spiritualității poporului român a fost dezbătută în cadrul workshopului „Educație, Cultură și Spiritualitate” de Lilian Zamfiroiu, președintele Institutului Cultural Român (ICR), de Stejărel Olaru, secretar de stat DPRRP, de Radu Baltasiu, directorul general al Institutului Cultural Român, de Cristina Liberis, consilier ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, și de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a transmis un cuvânt de binecuvântare și apreciere din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanților asociațiilor românești din diaspora.

„Un lucru pe care l-am constatat este lipsa unor reprezentanți ai eparhiilor și parohiilor din diaspora românească, deoarece toate punctele din tema întâlnirii de astăzi se regăsesc și în preocupările parohiilor noastre. Din perspectiva turismului, vă amintesc faptul că, de curând, s-au încheiat mai multe tabere ale tinerilor români, însoțiți și de tineri din țările în care ei locuiesc acum, și care s-au desfășurat la Mănăstirea Durău, din Moldova, la Mănăstirea Tismana, din Oltenia, și la Mănăstirea Caraiman, de pe Valea Prahovei. Multe parohii organizează pelerinaje în țară și în alte locuri cu profunde semnificații spirituale. Din punct de vedere economic, trebuie menționat faptul că în jurul bisericilor din diaspora au apărut magazinele cu produse alimentare specifice românești, restaurante și diverse servicii. În privința culturii, majoritatea parohiilor și eparhiilor publică reviste și almanahuri cu studii și creații literare foarte valoroase și totodată dețin site-uri și pagini web unde se găsesc, pe lângă informațiile despre viața bisericească, materiale importante privind cultura, istoria, tradițiile și bogățiile spirituale românești. Vă mărturisesc faptul că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, atunci când a înființat postul de televiziune Trinitas și radioul Trinitas, precum și pagina electronică a Ziarului Lumina, a avut în vedere, în primul rând, diaspora, întrucât s-a dorit ca limba română și limba liturgică, realitățile bisericești din țară și din diaspora să fie cunoscute de credincioșii care s-au stabilit temporar sau definitiv în afara granițelor țării. Foarte multe parohii organizează concerte și spectacole în care sunt promovate tradiția și spiritualitatea românească, lansări de cărți, expoziții de icoane, de artă sacră tradițională sau modernă, cenacluri literare etc. Vă felicit pentru ceea ce faceți pentru comunitățile românești prin promovarea culturii și spiritualității românești”, a spus PS Varlaam Ploieșteanul.

Preasfinția Sa a îndemnat la coagularea eforturilor asociațiilor, fundațiilor și a altor tipuri de organizații ale diasporei cu lucrarea Bisericii, bine organizată cu eparhii, protopopiate și parohii în toate continentele, și a răspuns la întrebările adresate de participanți. De asemenea, la discuții au participat reprezentanții asociațiilor românești din diaspora (Italia, Israel, Australia, Grecia, Olanda, Germania, Serbia, Ucraina etc.), care și-au exprimat părerile privitoare la tema dezbătută și au adus și cerut sugestii pentru o mai bună valorificare și transmitere a valorilor românești peste hotare.

Comentarii Facebook


Știri recente