Ridicarea Schitului Ieud la rangul de Mănăstire. PS Iustin a hirotesit stareța așezământului

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a efectuat duminica aceasta o vizită pastorală la Mănăstirea Ieud din județul Maramureș.

Chirirahul a proclamat ridicarea Schitului Ieud la rangul de Mănăstire și a hirotesit stareță pe Maica Stavroforă Mihaela Popan, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Sfânta Liturghie din 30 aprilie 2017 a reprezentat prima slujire arhierească în acest sfânt locaș, după trei sute de ani. Prezent la eveniment, Pr. Mihai Chira, protoiereul Protopopiatului Vişeu, a amintit faptul că ultimul ierarh care a slujit la Mănăstirea din Ieud a fost Sfântul Iosif Mărturisitorul din Maramureş.

Corul de copii din Parohia Ieud-Centru, condus de Pr. Paroh Dinu Horaţiu Brici, a oferit răspunsurile liturgice împreună cu grupul de cântăreţi ai mănăstirii.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Nicolae Alin Babiuc a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Călineşti, Protopopiatul Sighet; tânărul teolog Daniel Fărâmă a fost hirotonit diacon onorific pe seama Parohiei Sfântul Nicolae din Vişeu de Sus.

În cuvântul rostit, PS Iustin a subliniat importanța sărbătorii din Duminica a treia după Paști în care cinstim pe Sfintele Femei Mironosiţe, dar odată cu ele şi pe toate mamele din lume.

Ierarhul a apreciat faptul că localitatea Ieud este cunoscută la nivel național ca având un nivel de natalitate ridicat, numind mamele de acolo apărătoare ale familiei creştine.

După Sfânta Liturghie a fost citit actul de ridicare a Schitului Ieud la rangul de Mănăstire.

Aprobarea actului a avut loc în această primăvară, la propunerea PS Iustin, în cadrul Sinodului Mitropolitan de la Cluj-Napoca, prezidat de IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

La final, Monahia Mihaela Popan a fost hirotesită ca stareţă a acestei obști monahale, primind însemnele şi actul care prevede drepturile şi obligaţiile sale.

Totodată, Duminica Mironosiţelor a devenit hram principal al așezământului, iar Sfinţii Trei Ierarhi hramul secundar, de iarnă, al Mănăstirii.


Începuturile monahismului în Ieudul Maramureşului datează din secolele XI-XII, când a fost construit aşezământul Sfinţii Trei Ierarhi pe un platoul din sud-estul localităţii.

Pe lângă mănăstire era o şcoală în care se învăţa scrierea, cititul, socotitul, cântarea bisericească şi limbile: greacă, slavonă şi latină. Aici a fost scris Codicele de la Ieud, cea mai veche scriere românească, datată în 1391-1392, care se află la Academia Română.

În 1889 erau în mănăstire doar trei vieţuitori, care au fost obligaţi de autorităţile locale să părăsească mănăstirea, pe motivul că aceasta era ortodoxă. Biserica mănăstirii a fost dărâmată și din lemnul ei a fost construit un magazin comercial.

După 1989, la o sută ani de la alungarea monahilor, preotul paroh Alexandru Brici a făcut demersurile necesare pentru întemeierea mănăstirii.

În 4 septembrie 1993, Episcopul Justinian al Maramureşului şi Sătmarului a sfinţit locul unde va fi înălţat noul lăcaş de închinăciune, lucrările de edificare fiind terminate în anul 2003.

Comentarii Facebook


Știri recente