Rezistența anticomunistă din Banatul de munte a fost tema cercului pastoral Valea Almăjului

cerc prigor

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, preoţii aparţinători Cercului pastoral-misionar Valea Almăjului s-au reunit în Biserica parohială cu hramul „Adormirea Sf. Ap. şi Ev. Ioan”  din comuna Prigor, informează Darius Herea de la Biroul de Presă al Episcopiei Caransebeşului.

Evenimentul din 16 mai a fost prezidat de părintele protopop Nicolae Pereș.

Întâlnirea a debutat cu Acatistul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Din soborul slujitorilor au făcut parte: pr. Nicolae Băcilă de la parohia Bănia, pr. Ilie Nicolicea de la parohia Borlovenii Noi şi pr. Vasile Grecu-Boiaş de la parohia Borlovenii Vechi.

În a doua parte a întâlnirii profesorul Pavel Panduru, originar din satul Putna, a susţinut un discurs cu tema „Rezistența anticomunistă din Banatul de munte”.

În zona Almăjului şi în general în Banatul de munte toată lumea s-a opus instalării noului regim comunist, lucru ce a dus la formarea anumitor grupuri care au luptat împotriva sistemului de atunci, printre care şi preoţi. Preoţii din acea vreme nu au stat deoparte, i-au sprijinit pe oameni, i-au intărit, îndemnat şi binecuvântat, a subliniat domnia sa.

La final părintele protopop i-a mulțumit domnului profesor Pavel Panduru pentru discursul ţinut, transmițând totodată cuvântul de binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Lucian.

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente