Revedere, promoția 1975: Preoții bănățeni își amintesc cum încerca lumea să-i convingă că „Biserica și popii nu au niciun viitor”

„Directorul Școlii Gimnaziale, însoțit de secretarul de partid din comuna natală au venit la părinții mei și i-au avertizat că dorința copilului lor, de a se înscrie la Școala de Teologie din Caransebeș, este perimată, întrucât, în momentul de față, Biserica și «popii» nu au niciun viitor”, își amintește Părintele Ionel Popescu, absolvent al promoției 1975 a Seminarului Teologic din Caransebeș.

„Au încercat din răsputeri să îi convingă să suțin examenul de admitere la Liceul din Hațeg sau la un liceu din Deva pentru că, prin intervenția lor, mi se garantează intrarea la liceau, fără nicio problemă”, a rememorat Pr. Ionel Popescu, actualmente vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, la revederea cu colegii de seminar după 46 de ani de la absolvire.

„Părinții, cunoscând dorința mea, au rămas fermi pe poziție și au spus că ei nu mai pot interveni, întrucât copilul este hotărât și, împreună cu preotul paroh, se pregătește deja pentru admiterea la seminar”, a spus Părintele Ionel Popescu.

Revederea a avut loc marți, 24 august, la Timișoara, în Biserica Parohiei Iosefin. A participat și Mitropolitul Ioan al Banatului.

Și preotul Viorel Roja de la Parohia Grădiște din Arad a mărturisit despre acele vremuri, când dorința sa de a urma o școală teologică prinsese contur:

„Profesorii din învățământul gimnazial au fost scandalizați când au aflat de decizia mea de a urma Seminarul Teologic de la Caransebeș și au încercat să mă înduplece, poate mă răzgândesc. În sufletul meu de copil n-am putut să ucid acest gând de a merge spre altar, a relatat clericul precizând că la admitere au fost 360 de candidați pe 60 de locuri, majoritatea copii din mediul rural.

„Tatăl meu, fiind foarte sărac, a fost ales secretar de partid într-una din secțiile uzinei de vagoane. Decizia mea de a merge la seminar a fost, și aici, discutată într-o ședință de partid. Cu toții și-au arătat dezaprobarea pentru colegul lor, al cărui copil vrea să meargă spre teologie, tocmai când comunismul părea să aibă izbânzi remarcabile în cu totul altă direcție”, a rememorat Părintele Viorel Roja.

Preotul a redat și cuvintele tatălui său la acea ședință de partid: „Tovarăși, cheile Seminarului Teologic sunt la tovarășul Ceaușescu. Vă rog să-i spuneți lui să-l închidă, că eu nu-l pot opri pe pruncul meu să meargă pe calea asta”.

Revederea a debutat cu o slujbă de Te Deum, urmată de rugăciuni pentru ierarhii, profesorii și colegii trecuți la Domnul. Mitropolitul Ioan a rostit apoi un cuvânt elogiativ la adresa clericilor.

©Mitropolia Banatului

Evenimentul central a fost cursul festiv, în cadrul căruia absolvenții, mulți dintre ei clerici, vicari, consilieri eparhiali, protopopi și profesori universitari, și-au prezentat activitatea desfășurată pe parcursul celor 46 de ani de la finalizarea studiilor liceale. Discuțiile au fost moderate de prof. univ. dr. Ioan Tulcan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, absolvent al promoției 1975 – Caransebeș.

Foto credit: Mitropolia Banatului

Comentarii Facebook


Știri recente