Reuniunea tinerilor din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

În perioada 22-24 august va avea loc la Baia Mare „Reuniunea tinerilor ortodocși” din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, primul eveniment de acest gen din Transilvania, la care sunt așteptați peste 1.000 de participanți, informează „Ziarul Lumina”.

La întâlnirea tinerilor ortodocși cu vârste între 15 și 30 de ani vor fi prezenți și delegați din partea altor episcopii din țară. Reuniunea are un caracter cultural-religios, iar tinerii vor avea parte de un amplu program, pe parcursul căruia vor redescoperi moștenirea culturală și spirituală ortodoxă a Maramureșului, conform unui comunicat de presă transmis de Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

Sub genericul „Tinerii ortodocși în fața provocărilor contemporane”, se vor identifica principalele obstacole pe care le au de înfruntat tinerii în viața lor socială, culturală și religioasă și vor încerca să găsească soluții pentru depășirea acestora.

„Tinerii ortodocși – mărturisitori ai identității” este un alt subiect important în cadrul dezbaterilor, fiind legat de menținerea identității culturale și religioase a românilor din nord-vestul Transilvaniei, în context european contemporan.

În cadrul întâlnirii va avea loc și conferința cu tema „Istorie și tradiție creștină în nord-vestul Transilvaniei”, iar la Muzeul de Etnografie din Baia Mare se vor susține prezentări tematice sub genericul „Valori estetice ieri și azi” (Religie și Etnologie, Arta lemnului, Arta icoanei). Cu acest prilej, tinerii vor avea posibilitatea să viziteze Muzeul Satului. De asemenea, în fiecare zi, tinerii se vor ruga împreună în șapte biserici, vor dezbate temele propuse, în grupuri organizate, în șapte școli și vor avea ocazia să se cunoască, să descopere locuri pline de frumusețe și farmec ale orașului Baia Mare. Tinerii din diferite asociații ortodoxe vor avea ocazia să se consulte și să stabilească direcții comune de acțiune, după cum se arată în comunicatul de presă.

Între activități se remarcă și procesiunea „Bucuria de a fi creștin”, care va avea loc vineri seara, pe 23 august, de la ora 19:30, între Muzeul Satului și Catedrala episcopală „Sfânta Treime”, la care sunt invitați să participe toți credincioșii din oraș.

„Ne așteptăm ca evenimentul să fie un exercițiu social și o manifestare a solidarității tinerilor ortodocși în fața greutăților și a provocărilor cu care ei se confruntă. Reuniunea tinerilor ortodocși la Baia Mare are loc ca urmare a inițiativei comune a tânărului primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, și a Preasfințitului Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului”, conform comunicatului transmis de pr. Cristian Ștefan, consilier cultural al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Comentarii Facebook


Știri recente