Reuniunea Sinodului episcopilor ortodocși din America

Săptămâna trecută, Sinodul episcopilor ortodocși din America (OCA) s-a reunit la Washington, în Catedrala „Sf. Nicolae”, în ședință de lucru, anunță oca.org, citat de ‘Ziarul Lumina’. Ierarhii au analizat concluziile celei de-a patra întâlniri preconciliare de la Chambessy (6-12 iunie 2009) și au discutat detaliile reuniunii adunării episcopale din America de Nord, programată să se desfășoare la mijlocul acestui an.

Alte subiecte abordate au fost: situația Patriarhiei de Constantinopol, situația critică a creștinilor din Kosovo, preocuparea față de drama creștinilor copți din Egipt, apărarea vieții etc.

Sesiunile de lucru au fost prezidate de Mitropolitul Jonah, președintele Sinodului OCA (The Orthodox Church America), care a spus că declarațiile și concluziile de după Chambessy sunt o „cale de a ne aduna în unitate. Dacă ne fixăm privirea spre Iisus Hristos, va veni spre noi în- tr-un fel care-L va slăvi pe Dumnezeu și va fi în concordanță cu voia Sa”. În cea de a doua zi a reuniunii, 21 ianuarie, ierarhii americani s-au întâlnit cu congresmenul Christopher Smith și cu alți membri ai legislativului american pentru a prezenta poziția clerului în probleme ce privesc drepturile omului și alte chestiuni de acest gen, cum ar fi situația Patriarhiei de Constantinopol, situația critică a creștinilor din Kosovo, preocuparea față de drama creștinilor copți din Egipt, apărarea vieții, traficul de ființe umane, apelurile pro-viață etc. Congresmenul Christopher Smith, foarte cunoscut pentru pozițiile sale pro viață și pentru implicarea în susținerea drepturilor omului, prezidează Subcomitetul pentru Relații cu Africa, Drepturile Omului în lume și Operațiuni Internaționale din cadrul Camerei Reprezentanților de la Washington, e vicepreședinte al Comitetului pentru Relații internaționale și copreședinte al Comisiei pentru Securitate și Cooperare în Europa (cunoscută și cu numele Comisia Helsinki), care lucrează pentru promovarea și dezvoltarea democrațiilor, a drepturilor omului și a stabilității în Europa Centrală și de Est.

Comentarii Facebook


Știri recente