Reuniune Syndesmos la Bruxelles

Între 19 și 22 februarie a.c., s-a desfășurat, la Bruxelles, o nouă reuniune Syndesmos, Federația Mondială a Tineretului Ortodox, informează syndesmos.org, citat de ‘Ziarul Lumina’. Tema întâlnirii a fost „Mărturisitor al lui Hristos astăzi”. În mesajul său, Arhiepiscopul Bisericii Ruse din Europa Occidentală, Exarh al Patriarhiei Ecumenice, IPS Gabriel, s-a declarat fericit de prezența unui număr atât de mare de participanți din toate colțurile Europei.

IPS Gabriel a dorit să sublinieze actualitatea temei alese și a arătat că misiunea dată de Mântuitorul Iisus Hristos Bisericii Sale nu poate fi împlinită astăzi prin impunerea unei uniformități culturale tuturor comunităților ortodoxe: „Unitate în diversitate, iată care ar putea fi sloganul ortodoxiei”.

Chiril Sollogoub, președintele Asociației Creștine a Studenților Ruși din Franța (ACER), profesor la Institutul Ortodox „Sfântul Ioan Teologul” din capitala Belgiei, a prezentat celor de față principiile vieții Bisericii primare: „Creștinii aveau conștiința că sunt sufletul lumii și trăiau în modul manifestării cotidiene a venirii unei noi lumi, în prezența, printre ei, a lui Hristos Cel înviat, Cel ce a biruit moartea. Pentru creștinii primelor veacuri, Biserica se constituia din comuniunea euharistică și aceasta le dădea sentimentul că doar așa pot da mărturia misiunii lor în societate”. Cea de-a doua intervenție a aparținut părintelui Constantin Miron, preot al Eparhiei Germaniei din partea Patriarhiei Ecumenice. Cu titlul „Mărturisirea lui Hristos în viața noastră cotidiană”, părintele Miron a insistat asupra faptului că, pentru creștini, tot pământul străin este o patrie și toate patriile sunt un pământ străin, chiar și în țările declarate ortodoxe. „Astăzi nu suntem foarte dispuși să împărțim bunurile noastre împreună cu frații și surorile din comunitatea noastră, dar vocația creștină indică faptul că aceasta era firească la primii creștini. Depinde de fiecare creștin în parte să aleagă cu discernământ modul în care va mărturisi credința ortodoxă în comunitatea sa în diferitele contexte ale vieții”, a spus părintele Constantin. Cei prezenți la reuniune au participat în Duminica Ortodoxiei la Sfânta Liturghie, la biserica parohiei „Sfânta Treime și Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian” (Bruxelles, Arhiepiscopia rusă a Europei Occidentale, Exarhat al Patriarhiei Ecumenice). Apoi, au vizitat mai multe biserici ortodoxe din capitala Belgiei, printre primele fondate de ortodocși în secolele trecute (Biserica „Sfinților Arhangheli” – Biserica Greciei, Catedrala rusă „Sfântul Nicolae” și Biserica românească „Buna Vestire”.

La finalul întâlnirii, participanții au fost încurajați să discearnă lucrurile care îi unesc (elementele fundamentale ale ortodoxiei) de cele care îi disting fără să-i separe. Syndesmos este o organizație ce se pune în slujba Bisericii, având ca scop esențial formarea tinerilor care pot fi capabili să depășească barierele care îi separă pe ortodocși astăzi, bariere lingvistice, culturale sau jurisdicționale. Tinerii provin din 19 țări: Albania, Germania, Armenia, Belarus, Belgia, Bulgaria, Canada, Macedonia, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Irlanda, Olanda, Polonia, România, Rusia, Serbia și Slovacia. Următoarea întâlnire Syndesmos va avea loc în august, în sudul Franței.

Comentarii Facebook


Știri recente