Reuniune a femeilor ortodoxe la Cluj-Napoca

Societatea Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului sărbătorește 20 de ani de la reînființare. Cu această ocazie a avut loc o reuniune la care au participat ierarhii eparhiei, oaspeți din țară și de peste hotare, informează „Ziarul Lumina”.

Reuniunea femeilor ortodoxe din țară s-a desfășurat marți, 9 septembrie, la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii în capela facultății, de către Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în prezența Înaltpreasfințitului Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a părinților profesori din cadrul facultății, precum și a membrelor Societății Femeilor Ortodoxe din întreaga țară și a oaspeților din străinătate. Festivitățile au continuat în aula Facultății de Teologie Ortodoxă cu mai multe prelegeri în care a fost evidențiat rolul activităților societății și au fost rememorate o parte din evenimentele importante care au avut loc în cei 20 de ani de la reînființare.

Un cuvânt de apreciere a fost rostit, cu această ocazie, de către IPS Părinte Mitropolit Andrei: „Această societate misionară a făcut o bună activitate în perioada interbelică, dar în 1948 a fost desființată de puterea comunistă. Pentru că ne-am întâlnit aici, în aula Facultății de Teologie, am făcut o paralelă pentru că inclusiv facultatea noastră a fost desființată în 1953, iar acum, în libertate, firul istoriei este reînnodat”. Ierarhul a adăugat că activitatea femeilor ortodoxe din eparhie este foarte importantă, atât în plan filantropic, cât și duhovnicesc: „Activitatea lor se încadrează în ceea ce spune Sfântul Apostol Petru, în prima Epistolă, capitolul 3, versetul 3: «Podoaba lor nu e cea de din afară, împletirea părului, bijuteriile de aur scumpe, ci este omul cel tainic, ale inimii, întru nestricăcioasa podoabă a duhului blând și liniștit care e de mare preț, în fața lui Dumnezeu». Cam în acest sens se desfășoară activitățile duhovnicești și activitățile filantropice ale Societății Femeilor Ortodoxe, pentru că din bănuțul lor asistă o sumedenie de oameni neputincioși și care sunt la limita existenței. Dumnezeu să binecuvânteze toată activitatea Societății Femeilor Ortodoxe!”.

Gabriela Trâmbițaș, președintele Societății Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, a mulțumit IPS Părinte Mitropolit Andrei pentru prezența la eveniment, precum și pentru sprijinul acordat societății de când a fost întronizat ca ierarh la Cluj-Napoca. „O dată pe an, colecta din Duminica Mironosițelor din eparhie este donată Societății Femeilor Ortodoxe. Noi desfășurăm zilnic un program de asistență a persoanelor vârstnice la domiciliu, aproximativ 60 de persoane, dintre care aproape 40 de persoane au venituri foarte mici, cărora încercăm să le luminăm viața și să îi facem să simtă prezența Bunului Dumnezeu și că Bunul Dumnezeu nu uită pe nimeni”, a spus Gabriela Trâmbițaș.

În cadrul întâlnirii au mai vorbit PS Episcop Vasile Someșanul, părintele Bogdan Ivanov, consilier cultural, pr. prof. Ioan Vasile Leb, din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Lia Onițiu, membru de onoare, care a prezentat istoricul Societății Femeilor Ortodoxe din eparhie. De asemenea, nu au lipsit cuvintele invitaților din țară și din străinătate, precum și câteva momente muzicale și vizionarea filmului „Bartolomeu”.

Societatea Femeilor Ortodoxe din Cluj-Napoca s-a reînființat la inițiativa vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu, în anul 1994, în dorința de a continua activitatea deosebită pe care femeile ortodoxe au desfășurat-o în perioada interbelică. Societatea a fost desființată în 1948, când a fost interzisă, în general, activitatea tuturor organizațiilor Bisericii Ortodoxe Române.

Începând din 1994 până în prezent, societatea a desfășurat o intensă activitate filantropică, iar în prezent deține acreditare pentru activitatea de asistență a persoanelor vârstnice la domiciliu.

Comentarii Facebook


Știri recente