Retrospectivă 2021: Principalele decizii ale Sfântului Sinod

În anul 2021, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a avut trei ședințe de lucru.

Prima întrunire a avut loc în februarie când au fost alegeri pentru demnitatea de episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și Arhiereu vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Tot în februarie au fost aprobate tematicile omagială și comemorativă pentru anul 2022.

Una dintre cele mai importante decizii luate în acest an, tot în ședința din februarie, a fost începerea demersurilor de canonizare a unor mărturisitori şi mari duhovnici misionari români din timpul comunismului. Canonizările vor avea loc în anul 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române şi a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române.

La ședința din iulie, sinodalii au aprobat înființarea a două noi parohii pentru comunitățile ortodoxe române din Ljubljana (Slovenia) şi din Dubai (Emiratele Arabe Unite).

La ultima întrunire a anului, în decembrie, au avut loc din nou alegeri, pentru demnitatea de Episcop al Devei și Hunedoarei. Tot atunci au fost stabilite tematicile omagială și comemorativă pentru anul 2023.

Anul trecut a fost aprobată înscrierea în calendar a doi Sfinți: Nichifor cel Lepros și Diadoh al Foticeii.

Alte decizii

Având în vedere decesul unui copil la câteva ore după Taina Sfântului Botez, în februarie la Suceava, Sinodul Bisericii noastre a făcut câteva precizări amintind că nu poate fi modificată doctrina, ritualul sau disciplina canonică și a decis că: 1) înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat; 2) în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală; 3) în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.

Tot anul trecut, luând în considerare încercările de implementare a „educației sexuale”, cu caracter obligatoriu, în învățământul românesc, precum şi rezoluția Parlamentului European, din ziua de 24 iunie 2021, Sfântul Sinod a reafirmat poziția sa cu privire la păstrarea caracterului opțional al orelor care vizează „educaţia pentru viaţă” și a avertizat asupra riscurilor unei „educaţii sexuale” cu un  conținut ideologic potrivnic valorilor familiei creștine și inadecvat vârstei copiilor

La ultima ședință din 2021 a fost aprobată și solicitarea Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane privind publicarea unei foi volante de prevenire a traficului de persoane și distribuirea acesteia prin intermediul parohiilor din Biserica Ortodoxă Română.

Foto: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente