Reşiţa | Simpozionul dedicat Anului Centenar 2018 a reunit ierarhi, clerici şi istorici

În cadrul celei de-a 12-a ediție a Zilelor credinței și culturii în județul Caraș-Severin s-a desfăşurat Simpozionul naţional Unitate și dăinuire. Centenar România Mare 1918-2018. Evenimentul a reunit luni în Aula Magna a Universității Eftimie Murgu din Reşiţa ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, clerici, teologi, istorici și cercetători din mai multe centre universitare din România și străinătate. 

Manifestarea culturală a debutat cu un recital muzical susținut de Corul Mănăstirii Sf. Cuv. Parascheva Nera și Corul Secţiei de Teologie Ortodoxă Didactică, Caransebeș din cadrul Facultății de Ştiinţe Sociale a Universității Eftimie Murgu.

În continuare, au avut loc comunicări și cuvinte de binecuvântare din partea ierarhilor prezenți și comunicări prin care s-a urmărit aprofundarea temei unității de credință și de neam, importanța credinței în unitate și a acțiunilor întreprinse de făuritorii Marii Uniri în vederea îndeplinirii dezideratului național.

Acestora li s-au adăugat lansarea unor volume care au ca teme centrale aceleași subiecte, notează site-ul oficial al Episcopiei Caransebeşului.

Prezent la simpozion, PS Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a afirmat: „Vin din Bucovina, din Moldova Sfântului Voievod Ștefan, cât a mai rămas din Moldova sfântului și aș zice că în anul acesta ar trebui să se împlinească cuvintele doinei «lasă arhimandritului sfinte Ștefane grija schitului și să te auzim din corn sunând și nu numai Moldova adunând, ci să aduni și Banatul și toată românimea din granițe și din jurul granițelor țării și de peste tot din lume, ca toți să simțim, să trăim și să credem românește»”.

Cu privire la tema prelegerii susţinute, ierarhul a explicat că a vorbit „despre păcat ca alterare a unității cu concluzia că cel care este adunat în sine va aduna și pe alții în jurul său, iar cel care este dezbinat în sine acela nu poate decât să producă dezbinare”.

După prezentarea volumelor, în foaierul Universității Eftimie Murgu a fost vernisată expoziţia foto-documentară Episcopia Caransebeșului și Marea Unire din 1918.

În a doua parte, comunicările participanților au fost susținute pe două secțiuni (secțiunea Teologie și secțiunea Istorie). Marţi au fost reluate comunicările pe secțiuni.

Foto Credit: Episcopia Caransebeşului

Comentarii Facebook


Știri recente