Resfințirea picturii Bisericii Domnești din Bușteni

Pictura Bisericii Domnești din localitatea prahoveană Bușteni a fost resfințită astăzi, 8 septembrie 2014. Slujba de sfințire, precum și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte: părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor; părintele arhimandrit David Petrovici, exarh pentru zona de munte a Arhiepiscopiei Bucureștilor și starețul Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci” – Caraiman; părintele protopop Costică Dumitru de la Protopopiatul Câmpina, și părintele paroh Grigore Gheorghe Virgil de la Biserica Domnească din Bușteni, precum și alți preoți și diaconi, informează Ziarul Lumina.

„Sute de credincioși au participat astăzi la momentul aniversar al Bisericii Domnești din Bușteni. Cu prilejul împlinirii a 125 de ani de la sfințirea bisericii a fost resfințită pictura care s-a aflat, în ultimii ani, într-un amplu proces de restaurare. Slujba de sfințire a picturii precum și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Ieronim Sinaitul, Episcop vicar-patriarhal înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. Din momentul aniversar a făcut parte și lansarea monografiei care se intitulează Biserica Domnească – 125 de ani de istorie. Pe lângă autorități locale și de stat a fost prezent la acest eveniment și prințul Nicolae ca reprezentant al Casei Regale”, a declarat pentru Radio TRINITAS George Butură, reporter TRINITAS TV prezent la eveniment.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Ieronim a arătat importanța praznicului de ieri în istoria mântuirii neamului omenesc. „Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este începutul istoriei mântuirii din perspectiva Noului Testament. Din viziunea Vechiului Testament toți profeții au vorbit despre venirea Mântuitorului Hristos, despre răscumpărarea neamului omenesc din robia păcatului și a morții, au vorbit despre dezlegarea blestemului strămoșesc. Lucrurile acestea aveau să se petreacă la plinirea vremii. Primul pas în această împlinire a fost o alegere deosebită. Sfinții Ioachim și Ana au fost aleși să aducă pe lume pe Fecioara Maria. Ana venea din neamul preoțesc al lui Aaron, iar Ioachim din neamul regal al lui David. Iată o descendență deosebită, dar și o chemare deosebită”, a spus PS Ieronim Sinaitul.

La final a fost lansată monografia parohiei „Biserica Domnească din Bușteni – 125 de ani de istorie”. În continuare, preoții parohiei au primit rangul de iconom stravofor, iar binefăcătorii distincții de vrednicie.

Biserica Domnească a fost construită după arhitectura tipică bisericilor ortodoxe, în formă de cruce, și este situată în perimetrul Centrului Civic, având la apus Masivul Caraiman pe care, în 1927 s-a înălțat, prin grija reginei Maria, Crucea Eroilor căzuți pe câmpurile de luptă pentru întregirea neamului.

Biserica „Nașterea Maicii Domnului” este ctitorită de Regele Carol 1 și Regina Elisabeta.

Comentarii Facebook


Știri recente