Resfințirea Catedralei episcopale Sfântul Ierarh Nicolae din Gyula-Ungaria

La 30 martie 2014 Catedrala Episcopală din Gyula a îmbrăcat haine de sărbătoare. Un sobor de șapte ierarhi în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat slujba de resfințire a sfântului lăcaș, recent restaurat în cadrul unui proiectului european transfrontalier încheiat între Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, Arhiepiscopia Aradului și Fundația publică pentru dezvoltarea localității Otlaca Pustă din Ungaria, după cum informează mitropolia-banatului.ro

Cu acest prilej, au fost sfințite și binecuvântate și lucrările de amenajare a parcului de lângă Catedrala episcopală, ce au cuprins construirea unui altar de vară din lemn și a două porți din lemn, în stil maramureșean, atât pentru a se delimita spațiul liturgic, cât și pentru promovarea valorilor tradiționale românești.

Soborul slujitorilor a fost alcătuit din ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Lukian, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Ungaria și Administrator al Eparhiei Sârbe din Timișoara, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Sofronie, Episcopul Oradiei, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Românești din Ungaria, PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, preoți și diaconi de la parohiile ortodoxe românești din Ungaria, precum și reprezentanți ai Eparhiei Ortodoxe Maghiare din Ungaria.

La sărbătoarea românilor ortodocși din Gyula au luat parte și numeroși credincioși de la mai multe parohii din țară, reprezentați din partea statului român, oficialități maghiare, precum și coloboratori în cadrul proiectului european transfrontalier.

După slujba de sfințire, soborul slujitorilor a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala „Sfântul Ierarh Nicolae”. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul parohiei arădene Micălaca Veche II.

După slujbă, reprezentatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pr. Ion Armași, secretarul Sectorului relații bisericești, interreligioase și comunități bisericești externe al Patriarhiei Române, a înmânat din partea Patriarhului României mai multe acte de cinstire celor implicați în cadrul proiectului european transfrontalier. De asemenea, PS Siluan a dăruit din partea Episcopiei Ortodoxe Românești din Ungaria plachete comemorative și diplome de cinstire tuturor celor care au avut un rol semnificativ în buna desfășurare și implementare a proiectului.

Evenimentele prilejuite de resfințirea Catedralei episcopale de la Gyula au mai cuprins o conferință de presă și un atelier de lucru, cu toți cei implicați în cadrul proiectului, dar și cu cei dornici să cunoască mai multe despre rezultatele implementării acestuia.

Catedrala „Sfântul Nicolae” din Gyula – repere monografice

Dintre cele mai importante așezăminte de cultură din orașul Gyula se distinge catedrala cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”. Catedrala de astăzi – ctitorie a familiilor românilor gyulani, în frunte cu cea a Nicoreștilor constituie, din punct de vedere urbanistic, unul dintre accentele dominante în compoziția centrului istoric al orașului. Pe locul actualei biserici, pentru străvechea comunitate ortodoxă română din Gyula, fusese ridicată o biserică din lemn în anul 1721, care a fost înlocuită în 1727 cu o altă biserică din cărămidă. Datorită creșterii numărului credincioșilor, în locul acelei biserici a fost construită în anul 1762 o biserică mai spațioasă, dar fără turn. În 1801 biserica a căzut pradă unui puternic incendiu care a afectat aproape tot orașul. În anul 1802 s-a început construirea actualei catedrale. Lucrările au durat până în 1824, fiind întrerupte vreme de zece ani și reluate prin purtarea de grijă și cheltuiala cărturarului român Moise Nicoară din Gyula. Bisericii i s-a adăugat ulterior un turn, a cărui construcție s-a terminat în 1854. Turnul a fost mistuit de flăcări în anul 1943 și ulterior refăcut. În fața bisericii se înalță o cruce din piatră, ridicată în anul 1869 de credinciosul Lazăr Bogar.

În vara anului 1928 a avut loc o renovare a interiorului bisericii, iar pictorul Bela Predmerszky din Budapesta a executat câteva fresce pe tavanul bisericii. Biserica este împodobită cu prapori, dintre care se remarcă doi prapori din 1888 și 1894, precum și praporii plugarilor și industriașilor din 1948.

Datorită împrejurărilor, târnosirea bisericii s-a săvârșit mai târziu, în 16 octombrie 1994, de către patriarhul Teoctist, care a fost prezent și la ceremonia de hirotonie și instalare a primului ierarh al românilor ortodocși din Ungaria, Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie, în 21 februarie 1999. Din acel moment biserica a devenit Catedrală episcopală, fiind întâia între bisericile ortodoxe românești din Ungaria. Lăcașul de închinare este monument istoric construit în stil baroc, cu elemente clasice. Este rezultatul strădaniilor seculare ale credincioșilor români din orașul Gyula și este unul dintre cele mai apreciate monumente istorice religioase din oraș, fiind vizitat de mulți turiști.

Comentarii Facebook


Știri recente