Resfințirea bisericii Sfinții Împărați Constantin și Elena din orașul Însurăței, județul Brăila

În Duminica a VI-a după Înviere, orașul Însurăței din județul Brăila s-a aflat în zi de aleasă sărbătoare, întrucât credincioșii de aici au participat la resfințirea bisericii cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

Biserica nou sfințită este locașul de cult reprezentativ al orașului Însurăței și totodată unul din centrele protopopești ale județului Brăila.

Slujba de sfințire a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Serafim Joantă, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxembourgului și Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe a Germaniei și Europei de Nord și Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezența credincioșilor din parohie și a autorităților locale.

La evenimentul liturgic și misionar deopotrivă au participat și rev. prof. h.c. Manfred Wagner, precum și delegația germană sosită la Galați cu prilejul proiectului intitulat „Galați 2020”, ce se va desfășura săptămâna viitoare în orașul de la gurile Dunării.

După tradiție, cei prezenți au putut trece prin Sfântul Altar pentru a se închina, pentru a săruta Sfânta Evanghelie și pentru a primi arhiereasca binecuvântare a ierarhului locului.

Prima mențiune documentară despre localitatea Însurăței datează din anul 1829, numită pe atunci „Mușeteanca Mare” și făcea parte din moșia Viziru ce aparținea boierului Gheorghe Ipsilante.

În anul 1882, localitatea Însurăței a devenit comună cu administrație proprie.

Biserica cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” s-a construit între anii 1890-1892 prin contribuția credincioșilor care au răspuns chemării preotului Vasile Trifulescu, primul slujitor al comunității.

Vrednicul de pomenire episcop Partenie Clinceni al Dunării de Jos a săvârșit slujba de sfințire în ziua de Buna Vestire a anului 1895.

Datorită faptului că biserica a fost construită fără o temelie solidă, a suferit frecvent avarii din cauza terenului nisipos și a cutremurelor. Această realitate a impus efectuarea, începând cu anul 2004, a unor ample intervenții de consolidare a fundației și a zidurilor, de tencuire la interior și exterior, precum și de reconstruire a acoperișului.

Între anii 2009-2013, biserica a fost picată din nou, în tehnica fresco, de către pictorul Constantin Duval, iar catapeteasma a fost înlocuită în totalitate.

De asemenea, în curtea bisericii a fost construit un Centru socio-cultural ce cuprinde biblioteca, arhiva și cancelaria parohială, casa praznicală, capela mortuară și clopotnița.

În continuare, cei doi ierarhi au săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurați de un ales sobor de preoți din administrația eparhială și din parohiile învecinate, în prezența unui impresionant număr de credincioși din parohie și nu numai.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul de copii și tineri ai Centrului Cultural de la parohia Viziru de Jos.

La momentul liturgic cuvenit, mai mulți copii au fost împărtășiți cu Sfintele Taine, după care, la finele Sfintei Liturghii, Chiriarhul Dunării de Jos a acordat o serie de diplome care au evidențiat atât contribuția autorităților locale, cât și jertfelnicia credincioșilor, care au dorit să înfrumusețeze locașul de cult.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiționala agapă creștinească, membrii Consiliului și Comitetului parohial pregătindu-se atât pentru credincioșii participanți, cât și pentru persoanele bolnave, nedeplasabile, aflate în evidențele speciale ale parohiei.

Comentarii Facebook


Știri recente