Resfinţirea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Humuleşti

Humuleştiul lui Creangă a îmbrăcat haine de sărbătoare duminică, 01 noiembrie 2015. Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi, diaconi şi stareţi ai mănăstirilor din zonă, a oficiat slujba de resfinţire a bisericii cu hramul Sfântul Nicolae. Peste o mie de credincioşi, dar şi membri ai autorităţilor locale şi judeţene au luat parte la acest important eveniment, aşteptând să se închine în sfântul altar al bisericii, după cum informează doxologia.ro

În sunet de clopot şi bucium bucovinean, gospodarii şi copiii din Humuleşti, îmbrăcaţi în costume populare, l-au întâmpinat pe Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei la primele ore ale dimineţii. Tradiţionalei primiri cu pâine şi sare i-a urmat slujba de resfinţire, prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir şi prin stropire cu apă sfinţită mai întâi la exterior şi continuând în interior, cu târnosirea noii Sfinte Mese. A urmat Sfânta Liturghie în curtea bisericii pe scena special amenajată, răspunsurile liturgice fiind date de câţiva membri ai corului Seminarului Veniamin Costachi de la Mănăstirea Neamţ.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan le-a vorbit celor prezenţi despre milostenie, ca o prioritate a creştinului autentic, afirmând că numele de creştin vine de la Hristos, Cel ce a luat întreaga durere a neamului omenesc. Iar dacă noi nu am simţit durere în inima noastră atunci când vedem pe aproapele nostru în suferinţă, atunci înseamnă că nu suntem vrednici de acest nume.

„Dăm slavă lui Dumnezeu pentru această zi, pentru zidirea acestei biserici, pentru zidirea sfintelor lui Dumnezeu biserici şi să ne dea Domnul puterea ca atunci când trecem prin faţa unei biserici, pe de o parte, să ne însemnăm cu semnul sfintei cruci, iar pe de altă parte, să recunoaştem adevărul: că noi nu suntem proprietarii averii pe care o avem, ci administratorii unei averi pe care ne-a dat-o Dumnezeu, pentru că El ne-a dat sănătate, ne-a dat isteţime, un ogor sau un loc de muncă. De asemenea, să ne amintim că sunt atâţia săraci în lume care aşteaptă de la noi un gest de bunăvoinţă, o bucată de pâine sau o simplă rugăciune”, a mai adăugat Înaltpreasfinţia Sa.

Pentru efortul depus în timpul lucrărilor de restaurare, Pr. Paroh Vasile Cojocariu a primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan distincţia Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei, iar noul paroh al localităţii Grumăzeşti, pr. Alexandru Bogdan Ailenei, a fost distins cu rangul de iconom stavrofor. De asemenea, membrii consiliului parohial şi credincioşii care au sprijinit de-a lungul timpului locaşul de cult au primit distincţii de vrednicie. Demn de amintit este şi minirecitalul de muzică religioasă, susţinut de cei mai râvnitori elevi ai şcolii din Humuleşti în finalul slujbei.

Adresând mulţumiri tuturor celor care i-au fost alături în acest timp, Preotul paroh Vasile Cojocariu a precizat că din locaşul de cult târnosit în anul 1908 a rămas doar fundaţia şi o parte din ziduri, acesta fiind construit pe locul altor biserici, sfinţite în anii 1776 şi 1837. Biserica din centrul Humuleştilor, care îşi serbează hramul pe 06 decembrie, a trecut în ultimii ani printr-un amplu proces de reconsolidare şi restaurare unic în zona Neamţului, prin construirea noii turle, a celor 14 stâlpi de susţinere, a turnurilor acoperite cu tablă din cupru şi a noului pridvor, dar şi prin contribuţia artistică a pictorului Dumitru Mosor şi a tânărului sculptor Costel Bălţătescu, doi vrednici fii ai satului.

Între odoarele de mare preţ păstrate în Biserica Sfântul Nicolae din Humuleşti se numără o icoană a Maicii Domnului şi un sfânt epitaf din aur şi argint, ambele datând din secolul al XVIII-lea, dar şi un potir din argint aurit şi o cruce din argint, lucrată în filigran.

Comentarii Facebook


Știri recente