Resfințirea Bisericii „Sfântul Ilie” din Târgu Neamț

Biserica „Sfântul Ilie” din Târgu Neamț a fost sfințită duminică, 20 iulie 2014, de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, potrivit mmb.ro Evenimentul s-a bucurat de prezența unui număr mare de credincioși din oraș și din localitățile învecinate. Cu acest prilej, pentru osteneala depusă, părintele paroh Vasile Ionesi a primit rangul de iconom stavrofor.

Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul a fost deosebită pentru locuitorii din orașul Târgu Neamț. Aceasta pentru că Biserica „Sfântul Ilie” a fost resfințită chiar în ziua hramului de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. „Pentru această sărbătoare deosebită din viața parohiei noastre, ne-am pregătit din timp cu rugăciune, cerând ajutor lui Dumnezeu. Dacă în fiecare zi din săptămâna premergătoare hramului a plouat, aveam mari emoții că s-ar putea întâmpla acest lucru și în ziua de 20 iulie. Am avut nădejdea și credința că Sfântul Proroc Ilie, care se roagă în cer la Dumnezeu pentru bună întocmirea văzduhului, va dărui o zi cu multă lumină și frumoasă, lucru care s-a întâmplat. La slujba Privegherii din seara zilei de sâmbătă, 19 iulie, au participat un număr însemnat de preoți și credincioși. Spre terminarea slujbei, în momentul binecuvântării Litiei, Sfântul Ilie a trimis o ploaie binefăcătoare, scurtă, peste noi toți, ca să ne reamintească de faptul că el este prezent în cer și ne binecuvântează. A doua zi dimineață, cu emoție în suflet, am văzut cu adevărat harul și binecuvântarea lui Dumnezeu, care a trimis multă lumină din cer. Sfântul Proroc Ilie, care se roagă la Dumnezeu pentru biserica și parohia noastră, într-adevăr ne-a avut în binecuvântarea și ocrotirea sa. La orele dimineții, l-am întâmpinat pe Preasfințitul Calinic Botoșăneanul în mod tradițional, cu pâine și cu sare, cu Sfânta Evanghelie și cu Sfânta Cruce, dar și cu florile bucuriei noastre”, a relatat pr. paroh Vasile Ionesi.

Distincții pentru ctitorii locașului de închinăciune

A urmat resfințirea sfântului locaș, a Sfintei Mese și a picturii din sfânta biserică. Apoi, Sfânta Liturghie a fost slujită în altarul de vară din curtea bisericii. Corul Bisericii „Sfântul Ilie” a oferit răspunsurile liturgice. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul a adresat un cuvânt duhovnicesc de învățătură în care a făcut referire la semnificațiile sărbătorii Sfântului Ilie. Părintele Ioan Dogariu, protopop al Protopopiatului Târgu Neamț, a dat citire hrisovului de resfințire, apoi s-a oficiat slujba de pomenire a ctitorilor. Părintele paroh Vasile Ionesi a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, rangul de iconom stavrofor, iar părintelui Constantin Luca, slujitor la acest sfânt locaș, i s-a oferit distincția de iconom. „Enoriașii parohiei, consilierii sfintei biserici și toți cei care ne-au ajutat pe noi în realizarea proiectelor noastre de reabilitare și refacere a sfântului locaș au primit distincții de vrednicie. Am mulțumit cu toții lui Dumnezeu și Sfântului Proroc Ilie că ne-a dăruit sănătate și pentru că ne-a dăruit această zi plină de bucurie și binecuvântare. Mulțumim lui Dumnezeu și Sfântului Proroc Ilie, Consiliului parohial, comitetului de organizare, tuturor celor care au ajutat la buna desfășurare a slujbei de resfințire, enoriașilor noștri de aproape și de departe care iubesc acest lăcaș și care iubesc Biserica lui Hristos, pentru slava lui Dumnezeu și pentru a noastră mântuire”, a adăugat pr. paroh Vasile Ionesi.

Comentarii Facebook


Știri recente