Resfințirea bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Mărgineni

Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat astăzi, 31 august, Sfânta Liturghie în mijlocul credincioșilor din parohia Mărgineni, localitatea Valea Mare, județul Vâlcea. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a târnosit și biserica filială din cătunul Bătășani, după ce lucrările de consolidare, restaurare a picturii și înfrumusețare au fost finalizate, după cum ne-a transmis Arhidiacon Ioan Liviu Găman.

Numeroși credincioși au venit în comuna Valea Mare, pentru a participa la slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din parohia Mărgineni. Evenimentul a început de sâmbătă seara cu slujba Vecerniei, iar astăzi, slujba de resfințire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de către Preasfințitul Episcop Emilian Lovișteanul împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură rostit la Sfânta Liturghie, Părintele Ierarh a explicat credincioșilor sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică. De asemenea, Preasfinția Sa a evidențiat importanța spirituală și simbolistica slujbei de sfințire a unui locaș de cult, precum și însemnătatea harică mântuitoare a sfințirii acestora.

La final, Preasfințitul Emilian Lovișteanul l-a felicitat pe părintele paroh Ion Făurar, pentru activitatea pastorală, misionară și administrativă din parohie, și pe enoriașii parohiei pentru contribuția la lucrările de restaurare și înfrumusețare a bisericii din localitate. La rândul său, părintele Făurar i-a mulțumit Preasfințitului Părinte pentru binecuvântarea adusă credincioșilor parohiei Mărgineni prin această vizită pastoral-misionară.

La acest important eveniment din viața localității Valea Mare au mai luat parte Părintele Iulian Mădălin Bușagă, Protoiereu de Drăgășani, oficialități locale, preoți și numeroși credincioși din parohie și din împrejurimi.

Conform Tradiției Bisericii noastre, după Sfânta Liturghie, credincioșii veniți în număr mare la târnosirea bisericii au trecut prin Sfântul Altar, au sărutat Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce și au primit târnoseală și iconițe.

Biserica filială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Bătășani, comuna Valea Mare, județul Vâlcea, a fost construită începând cu anul 1889 pe locul altei biserici din lemn, lucrările încheindu-se în anul 1892, când a fost târnosită pe 9 noiembrie. Printre ctitori amintim pe Gheorghe Diaconu, Nicolae Popescu, Mircea Diaconescu, Mihai Munteanu, Constantin Diaconu, Ion Muraru, Ștefan Grigorescu și Ștefan Diaconescu, alături de enoriașii comunității.

În anul 1965 a fost restaurată pictura în întregime de pictorul M. Bătășescu, prin grija părintelui Dumitru Avram, după care, în luna octombrie, a fost resfințită de către PS Iosif Gafton, Episcopul Râmnicului și Argeșului. O nouă restaurare a picturii a fost realizată în anul 1987 de pictorul Cicerone Trușcă, la inițiativa părintelui paroh Ion Făurar, după care a fost resfințită de PS Calinic Argatul, astăzi Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

Între anii 2011 și 2013, cu binecuvântarea ÎPS Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, au fost realizate o serie de lucrări de consolidare, restaurare și înfrumusețare a sfântului locaș: din cauza umidității au fost necesare lucrări de canalizare și drenaj pentru stoparea igrasiei, s-a introdus apă curentă, după care s-a restaurat din nou pictura de către pictorul T. Iacovescu. La inițiativa părintelui paroh Ion Făurar și cu ajutorul substanțial al credincioșilor s-au învelit turlele cu tablă zincată ondulată, s-a realizat tencuiala exterioară și s-a izolat termic biserica. Tot acum, curtea așezământului și cimitirul au fost împrejmuite cu gard din fier forjat pe structură de beton.

Comentarii Facebook


Știri recente