Resfințirea bisericii Parohiei Suarăș din Protopopiatul Dej

Biserica Parohiei Suarăș din Protopopiatul Dej a fost resfințită duminică, 25 august 2013, de Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Ierarhul a fost însoțit de un sobor de preoți și diaconi din care a făcut parte Protopopul de Dej, pr. Teofil Herineanul și alți preoți din parohiile învecinate, informează site-ul radiorenasterea.ro.

În cadrul cuvântului de învățătură Preasfințitul Părinte Vasile a vorbit credincioșilor despre pregătirea duhovnicească la care este chemat fiecare creștin în parte, sporind prin rugăciune, înfrânare și milostenie, pentru a face vie și lucrătoare prin faptele iubirii, credința pe care noi o avem în dar de la Duhul Sfânt, încă din taina Sfântului Botez. Preasfinția Sa a explicat că trebuie să ne străduim să mărturisim această credință prin gândurile, vorbele și faptele noastre pe tot parcursul vieții.

Biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia dejeană Suarăș are o vechime de aproape 350 de ani. Locașul de rugăciune a fost construit din piatră și cărămidă, în formă de navă, în anul 1664, conform pisaniei. Părintel paroh Daniel Câmpean a precizat că biserica a fost restaurată în repetate rânduri, atât în interior, cât și in exterior. Între anii 1970-1978 s-a modificat altarul și s-a adăugat un pridvor, lucrări urmate de pictarea întregii biserici. Biserica a fost resfințită în anul 1981, după finalizarea lucrărilor de pictură. În ultimii ani s-a restaurat pictura în proporție de 40%, dar și iconostasul. În exterior s-a revopsit acoperișul, s-au efectuat reparații la zidărie și s-a repictat hramul bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente