Resfinţirea Bisericii Parohiei Siliştea Snagovului

Credincioşii Parohiei Siliştea Snagovului au trăit duminică, 06 septembrie 2015, alese momente de bucurie duhovnicească, deoarece lăcaşul lor de cult, ocrotit de Sfântul Ierarh Nicolae, a fost resfinţit şi a primit şi un al doilea hram închinat Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Ţării Româneşti.

Slujire arhierească

În această zi, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a oficiat slujba de târnosire a lăcaşului de cult, precum şi Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte şi Părintele Arhimandrit Veniamin Goreanu, Consilier Administrativ Bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Pr. Cristian Burcea, Protopopul Protoieriei Ilfov Nord.

La eveniment au fost prezente numeroase oficialităţi locale, dar şi câteva sute de credincioşi.

Mântuitorul Iisus Hristos ne face permanent această invitaţie de a veni la Cină

În cuvântul de învăţătură rostit după Sfânta Evanghelie, Preasfinţia Sa a explicat pericopa evanghelică ce ne prezintă Pilda nunţii fiului de împărat. Preasfinţitul Părinte Timotei a arătat că pentru a participa la Nunta fiului de împărat, (pentru a intra în Împărăţia Cerurilor) avem nevoie ca haina primită la Botez şi murdărită cu păcate de-a lungul vieţii să fie „spălată de lacrimile pocăinţei şi luminată de faptele bune pe care trebuie să le facem”.

„Mântuitorul Iisus Hristos ne face permanent această invitaţie de a veni la Cină şi de multe ori refuzăm invitaţia Lui. Dacă permanent refuzăm chemarea la Cină, adică la Sfânta Liturghie şi Euharistie, este posibil să ne întâlnim într-o zi cu refuzul Stăpânului de a ne primi întru Împărăţia Lui, pentru că această nuntă a Fiului de Împărat este de fapt comuniunea cu Dumnezeu, cu Sfânta Treime din Împărăţia Cerurilor. Dacă noi refuzăm permanent chemarea de a fi aici, împreună cu Domnul, vom fi fără El dincolo”, a spus Preasfinţia Sa.

De asemenea, biserica parohiei ilfovene a primit şi un al doilea hram închinat Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Ţării Româneşti (cinstit la 27 septembrie).

Moment aniversar dedicat părintelui Nicanor Lemne

La finalul Sfintei Liturghii a avut loc un moment aniversar dedicat părintelui Nicanor Lemne, ajuns la o vârstă onorabilă, fost preot paroh la Parohia Siliştea Snagovului. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Timotei a rostit un Laudatio, evidenţiind îndelungata şi pilduitoarea lucrare sacerdotală a părintelui Nicanor în cei peste 70 de ani de slujire preoţească.

„L-am cinstit în mod deosebit, în numele Patriarhului României, pe părintele Nicanor Lemne care a fost preot slujitor la această biserică şi care a participat ca tânăr preot şi la sfinţirea lăcaşului de cult din anul 1946”, a spus Preasfinţia Sa.

Părintele Nicanor a primit, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, distincţia Crucea Patriarhală.

Daruri şi distincţii

Pentru merite deosebite în plan bisericesc, părintele paroh Daniel Avram a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor. De asemenea, după cum informează părintele Cristian Burcea, Protopop al Protopopiatului Ilfov Nord, din partea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române au fost acordate mai multe distincţii. Ordinul Sanctus Stephanus Magnus a fost acordat domnului Ioan Samoilă, primarul comunei Gruiu, şi domnului Bebe Constantin Ivanovici, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov. De asemenea, ostenitorilor parohiei le-a fost acordată Diploma omagială Sfântul Ioan Gură de Aur, precum şi alte distincţii.

***

Piatra de temelie a actualei biserici a fost aşezată în data de 24 iunie 1936. Lăcaşul de cult a fost ridicat între anii 1936-1946. În anul 1946 slujba târnosirii bisericii a fost oficiată de către Episcopul Vicar patriarhal, Veniamin Pocitan Ploieşteanul. Începând din anul 2002, la biserica parohială s-au efectuat ample lucrări de consolidare a structurii de rezistenţă şi s-au refăcut în întregime turlele.Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, prin străduinţa preotului paroh Avram Daniel, cu implicarea directă a domnului primar Samoilă Ioan şi al consiliului local al Comunei Gruiu, în anul 2008 au fost demarate lucrările de restaurare şi conservare a picturii murale, lucrări finalizate în anul 2011.

Comentarii Facebook


Știri recente