Resfințirea bisericii Parohiei Habic din Protopopiatul Reghin

La 01 septembrie, când este începutul indictionului adică al anului nou bisericesc, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinților Cuvioși Dionisie Exigul și Simeon Stâlpnicul. Pericopa evanghelică din duminica a X-a după Rusalii cuprinsă în capitolul 17 versetele 14-23 din Evanghelia după Matei ne relatează vindecarea lunaticului de către Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

În această Duminică din perioada Octoihului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, al Alba Iuliei va fi prezent în mijlocul credincioșilor din parohia Habic, protopopiatul Reghin. Ierarhul va oficia slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, din localitatea mureșeană Habic apoi va sluji Sfânta Liturghie și va rosti cuvântul de învățătură. Credincioșii ortodocși din Habic se află sub păstorirea părintelui paroh Iacob Cristian Dolha.

„Biserica ortodoxă din Habic a fost construită între anii 1817 – 1840 de către credincioșii satului. Este o construcție de cărămidă și are forma de corabie. De-a lungul timpului au fost făcute diferite lucrări de renovare și modernizare a bisericii, lucrări importante însă s-au săvârșit în timpul preotului paroh Suciu Lucian (1977-1989) când s-a renovat și s-a pictat biserica și a fost împodobită cu iconostas. A fost târnosită în 1989 de către Preasfinția sa Episcopul Emilian al Alba Iuliei.

În perioada 2007-2013 s-a subzidit, s-a consolidat, s-a extins și renovat biserica, s-a restaurat pictura și s-a împodobit cu icoane pe sticlă iconostasul bisericii. Majoritatea lucrărilor s-au săvârșit prin jertfa credincioșilor. Cu ajutorul lui Dumnezeu, în data de 1 septembrie dorim să binecuvântăm biserica noastră, și Înaltpreasfinția sa Arhiepiscopul nostru Irineu va face slujba de binecuvântare a bisericii, alături de un sobor de preoți. Invităm pe această cale pe toți cei care doresc, să participe la acest minunat eveniment din satul nostru. Vă așteptăm cu drag.”, a precizat părintele paroh Iacob Cristian Dolha, potrivit reintregirea.ro.

Foto: Arhivă

Comentarii Facebook


Știri recente