Resfinţirea bisericii Parohiei Buzeşti, Prot. Chioar

Sâmbătă, 22 august 2015, Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului a resfinţit biserica de lemn (monument istoric) din Parohia Buzeşti, Protopopiatul Chioar, în urmă amplelor lucrări de restaurare interioară şi exterioară.

De asemenea, Preasfinţia Sa a binecuvântat noul altar de vara al bisericii.

Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Iustin Sigheteanul înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în altarul de vară.

Lucrările de restaurare a bisericii, datată din anul 1799 (după arhitectură arhaică, de secol XVI – XV) au fost posibile datorită unui Proiect European promovat de Primăria Com. Farcasa, la care s-a adăugat şi contribuţia primăriei, rezultând în final un ansamblu arhitectural de excepţie pentru Zona Codrului de Maramureş.

La sfârşitul Sfintei Liturghii preotul paroh Gheorghe Ştirb a fost distins cu rangul de iconom (brâu roşu), iar primarul Com. Farcasa – Domnul Ioan Stegeran, Consiliul Local, firma restauratoare şi toţi ostenitorii care au participat la realizarea acestui proiect au primit diplome de vrednicie.

Comentarii Facebook


Știri recente