Resfinţirea bisericii năsăudene din Ilva Mare II

Biserica ocrotită de Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir, a parohiei năsăudene Ilva Mare II a fost resfințită duminică, 22 mai 2016, informează Radio Renaşterea. Slujba de resfinţire şi Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

04

Enoriașii, dar și credinciosi din localitățile învecinate, au venit în număr mare pentru a participa la slujba de resfințire şi la Sfânta Liturghie,  oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, înconjurat de un sobor de peste 20 de preoţi şi diaconi.  Din sobor a făcut parte Arhim. Arhid. Claudiu Grama, Consilierul pe probleme de misiune şi protocol,  Pr. Ioan Dâmbu, protopopul de Năsăud şi alţi preoți de la bisericile din zonă.

Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă special amenajată în curtea bisericii, iar în cuvântul de învățătură, ierarhul, făcând referire la pericopa evanghelică, a arătat că scăldătoarea Vitezda este  prefigurarea Bisericii în care omul primeşte vindecare de boala sufletească și trupească.

La finalul slujbei, pentru contribuţia adusă la reabilitarea locașului de cult,  IPS Andrei i-a conferit părintelui paroh Cristian Lupșan distincția Crucea Transilvană, iar părintelui slujitor Solovăstru Dănilă, Ordinul Sfântul Pahomie de la Gledin. De asemenea, Ordinul Sfinții Martiri Năsăudeni a fost oferit primarului din Ilva Mare, inginerilor și pictorilor locașului de cult, iar diplome de aleasă cinstire au primit toți cei implicați în restaurarea bisericii.

după Sfânta Liturghie, în fața bisericii din Ilva Mare, la Mormântul Eroului Necunoscut, s-a desfășurat un ceremonial militar și religios. După  slujba de Parastas oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, militari ai Brigăzii 81 Mecanizată “General GRIGORE BĂLAN” a garnizoanei Bistriţa, au defilat în ritmurile muzicii militare.

Locașul de cult din Ilva Mare, cu hramul Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de mir a fost ridicat acum mai bine de 130 de ani. În ultima perioadă, biserica a fost restaurată și pictată.

05

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente