Resfinţirea bisericii din Racşa, jud. Satu Mare

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat sâmbătă, 29 mai 2016, slujba de târnosire a bisericii din Racşa, Protopopiatul Oaş, jud. Satu Mare, informează site-ul oficial al Eparhiei. Slujba de resfinţire a fost urmată de Sfânta Liturghie săvârşită de Arhiereul Vicar al Episcopiei, înconjurat de un sobor de 18 preoţi şi diaconi din care au făcut parte pr. Mihai Feher, protopopul de Oaş, pr. Gavril Măgureanu, paroh, preoţi din parohiile protoieriei, preoţi invitaţi din alte parohii.

04Cuvântul de învăţătură rostit de Preasfinţitul Părinte Iustin s-a referit la învăţăturile desprinse din pericopa evanghelică a duminicii, a Femeii Samarinence, care devine din samarineancă, mărturisitoare a lui Hristos, dar şi despre secularizarea care cuprinde tot mai mult societatea contemporană a zilelor noastre din Europa şi din lume.

Soluţia este întoarcerea la Hristos, pentru că o societate ce-L respinge pe Hristos se demonizează. Ori societatea contemporană are nevoie de Hristos, de Sfânta Treime, deoarece doar Duhul Sfânt este Cel ce se face în om izvor de apă vie, a spus Preasfinţia Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh Gavril Măgureanu a primit Gramata Episcopală din partea P.S. Iustin Sigheteanul.

Biserica a primit şi al doilea hram închinat „Sfântul Mucenic Martir Antim Ivireanul”.

***

Biserica din Racşa a fost ridicată în secolul al XIX-lea, între anii 1849-1865. Construirea ei a început în primul an după revoluţia paşoptistă, prin truda şi osteneala vrednicilor oşeni ai acestor plaiuri, iar lucrarea a fost încheiată după 16 ani. A fost sfinţită după  128 de ani de vrednicul de pomenire Episcop Dr. Vasile Coman al Oradiei. După această dată, biserica a fost renovată în totalitate.

05

 

Comentarii Facebook


Știri recente