Resfințirea Bisericii din Parohia Verendin

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în Duminica a 21-a după Rusalii (11 octombrie 2015) în mijlocul credincioşilor Parohiei Verendin din Protopopiatul Băile-Herculane.

Episcopul Caransebeşului a resfinţit biserica parohiei

După cum informează Diac. Pavel Canea şi Darius Herea de la Biroul de Presă al Episcopiei Caransebeşului, ierarhul a resfințit biserica parohială cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae. În continuare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Preasfinţia Sa a săvârșit Sfânta Liturghie. În cadrul Sfintei Liturghii părintele paroh Zaharia Marian Cocie a fost hirotesit iconom, iar părintele slujitor Horia Stoichescu a fost hirotesit sachelar.

Distincţi pentru ostenitori

Celor care s-au implicat în lucrările efectuate la sfânta biserică le-a fost oferite acte de cinstire. La sfintele slujbe au fost prezente autorități județene și locale, precum și un număr însemnat de credincioși, dintre care foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în haine populare specifice zonei. La final, Preasfințitul Părinte Lucian a sfințit și casa parohială. Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeșului.

„Îi mulțumim Bunului Dumnezeu că în această frumoasă zi de toamnă ne-a învrednicit să venim în Parohia Verendin ca să sfințim biserica și mai ales Sfântul Altar, recent placat cu marmură. Am sfințit și casa parohială, fiind și aceasta renovată prin strădania preotului paroh. Ne bucurăm că într-un timp foarte scurt părintele paroh Zaharia și părintele slujitor Horia, împreună cu credincioșii, au reușit să împodobească această preafrumoasă biserică, dar și casa parohială, o casă model pentru toate parohiile din Episcopia noastră. Îi felicităm pe cei care și-au adus aportul la această minunată lucrare și îl rugăm pe Mântuitorul Iisus Hristos să îi binecuvinteze pe toți credincioșii din această comunitate”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

***

Localitatea Verendin este atestată documentar încă din anul 1439. Aici a existat o biserică de lemn construită în anul 1791 şi reclădită din temelii în anul 1841. Biserica actuală cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae din Verendin este construită în stil baroc. În anii 1948, 1977, 1992, 1998-1999 au fost efectuate reparații capitale, ultima fiind în perioada 2002-2003. Locașul de cult a fost târnosit la data de 13 iulie 2008, de Preasfințitul Părinte Lucian.

Comentarii Facebook


Știri recente