Resfințirea bisericii din parohia Timișoara- Calea Aradului

Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei a fost prezent în Duminica a VIII – a după Rusalii în parohia cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, Timișoara-Calea Aradului. La orele dimineții, ierarhul a fost întâmpinat de numeroși credincioși, în frunte cu un sobor de preoți și diaconi condus de pr. Ioan Bude, protopop Timișoara I. Cu acest prilej, Preasfințitul Paisie, înconjurat de soborul slujitorilor a oficiat slujba de binecuvântare a lucrărilor desfășurate la exteriorul lăcașului de cult, precum și a picturii bisericii, potrivit mitropolia-banatului.ro. În continuare, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de numeroși credincioși ai parohiei. În cadrul slujbei, Preasfințitul Paisie a hirotonit în treapta diaconiei pe tânărul teolog Ilie-Eduard Tănase, ce urmează a fi hirotonit preot pe seama parohiei Sânandrei, protopopiatul Timișoara I. La momentul potrivit din Sfânta Liturghie foarte mulți credincioși s-au împărtășit din Trupul și Sângele Mântuitorului. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Paisie Lugojanul a explicat semnificațiile Pericopei Evanghelice de la Sfântul Evanghelist Matei 14, 14-22, în care este prezentată Înmulțirea pâinilor de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos. La finalul slujbei, Preasfinția Sa a transmis din partea Înaltpreasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, binecuvântarea și purtarea Sa de grijă pentru toți credincioșii parohiei. Totodată, Preasfinția Sa a felicitat pe părintele paroh Iosif Hânda și pe slujitorii sfântului lăcaș pentru osteneala depusă la construirea bisericii. De asemenea, pentru râvna duhovnicească deosebită și jertfelnicia materială depusă în timpul construirii și pictării sfintei bisericii au fost acordardate cărți de ctitorire și acte de cinstire pentru toți credincioșii implicați în realizarea construcției.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a fost ridicată cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, între anii 1999 și 2002, prin râvna și jertfelnicia enoriașilor Parohiei Timișoara – Calea Aradului și prin strădania pr. paroh Iosif Hânda. Proiectul lăcașului de cult a fost realizat de arhitectul Grigorie Filimon și de inginerul Emil Olteanu și respectă întru totul rigorile canonului bizantin.

Târnosirea bisericii a avut loc în anul 2002 și a fost săvârșită de Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, la acea vreme Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Pictarea bisericii a fost începută în anul 2005 de pictorul Mădălina Arhirii, iar apoi a fost continuată și finalizată de pictorul Ludovic Sosnac în anul 2010. Slujba de binecuvântare a acesteia a fost oficiată de Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, în același an.

Parohia Timișoara – Calea Aradului cuprinde 2.600 de familii cu 7.800 de credincioși și are ca slujitori pe pr. Iosif Hânda, Daniel Dumi Pop, Ciprian Câmpean și diac. Flavius Unc.

Comentarii Facebook


Știri recente