Resfințirea bisericii din parohia Tihău

Duminică, 18 august 2013, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a binecuvântat lucrările de restaurare și înfrumusețare efectuate la biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Tihău, protopopiatul Jibou și a săvârșit Sfânta Liturghie, informează episcopiasalajului.ro

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Petroniu a arătat că printre minunile săvârșite de Mântuitorul Hristos din iubire asupra semenilor a fost și cea a săturării mulțimilor cu cele cinci pâini și doi pești. O zi întreagă îi învățase Mântuitorul pe oameni pentru că îi văzuse ca pe niște oi fără păstor, iar aceștia nu se mai puteau dezlipi de El. Când a venit seara știm că Mântuitorul le-a poruncit Apostolilor să le dea să mânânce. Și relatează Evanghelia că erau acolo ca la 5000 de bărbați, în afară de femei și copii. Din experiență vedem că în biserică sunt prezente la slujbă mai multe femei decât bărbați și cu siguranță la fel a fost și atunci, așa încât numărul celor care au primit mâncare a fost mult mai mare. Referitor la acest aspect Preasfințitul Părinte Petroniu a dat ca exemplu o întrebare din societatea franceză: De ce sunt mai mulți bărbați în închisoare decât femei? Iar răspunsul a fost: Pentru că femeile sunt în biserică.

Pâinile din Evanghelia de astăzi reprezintă Trupul lui Hristos cu care ne împărtășim și noi la Sfânta Liturghie.

De asemenea, peștele este tot un simbol creștin. În primele veacuri creștine, pentru a se recunoaște între ei, creștinii desenau pe nisip simbolul peștelui. În limba greacă peștele se numea IHTIS. În acest cuvânt sunt cuprinse cuvintele Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii.

Prin minunile săvârșite, Domnul Hristos își arată dumnezeirea pentru a-i încredința pe Sfinții Apostoli și pe oamenii din jurul Său că El este Fiul lui Dumnezeu. Prin aceste minuni Mântuitorul nu făcea decât să împlinească unele profeții din Vechiul Testament care spuneau că la venirea lui Mesia orbii vor vedea, surzii vor auzi, muții vor grăi, iar șchiopii vor sălta ca cerbii. Prin aceste minuni Mântuitorul le arăta că aceste vremuri au sosit.

La finalul cuvântului de învățătură Preasfințitul Părinte Petroniu a felicitat pe Preacucernicul Părinte paroh Augustin Sălăjan și pe credincioșii parohiei pentru efortul depus la lucrările efectuate la locașul de cult.

Localitatea Tihău își află originile încă din vremea stăpânirii roamane în Dacia. Aici, la Tihău, era limesul, adică granița Imperiului Roman, iar pe meleagurile satului se mai păstrează și astăzi urmele unui castru roman.

Ridicată între anii 1930-1933, biserica a intrat într-un amplu proces de reparații începând cu anul 1997. Astfel pictura din interiorul locașului de cult a fost curățată și restaurată, a fost montat sistemul de încălzire prin pardosea, ulterior aceasta fiind placată cu granit, au fost înlocuite geamurile și ușile și a fost restaurat iconostasul. De asemene, exteriorul bisericii a fost retencuit, a fost schimbat acoperișul, a fost amenajată curtea bisericii, s-au ridicat gardurile, iar mormintele eroilor din curtea locașului de cult au fost îmbrăcate cu granit.

Cu prilejul resfințirii bisericii, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat persoanelor implicate la lucrările de restaurare, diplome de apreciere.

Comentarii Facebook


Știri recente