Resfințirea bisericii din parohia Șimișna

Sâmbătă, 31 august 2013, locuitorii parohiei Șimișna, din Episcopia Sălajului, s-au aflat în zi de sărbătoare, aceștia bucurându-se de prezența în mijlocul lor a Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și a Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului. După ce au fost întâmpinați în biserica mare din localitate, cei doi ierarhi au pornit în procesiune alături de preoții din parohiile de pe Valea Someșului și credincioși spre biserica „Sfântul Nicolae” unde au săvârșit slujba de resfințire a locașului de cult, urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat: „Importanța bisericii pentru fiecare dintre noi și pentru tot neamul laolaltă”. La rândul său Preasfințitul Părinte Petroniu a mulțimit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei pentru împreună slujire și a mulțumit de asemenea părintelui paroh Niculaie Revnic pentru întreaga activitate, astăzi fiind ultima slujbă săvârșită de părintele Niculaie în calitate de paroh, deoarece a ajuns la vârsta pensionării.

Ridicată între anii 1930-1936, biserica a fost târnosită de către vrednicul de pomenire episcop Nicolae Colan în anul 1936. Între anii 1944-1947 pe lângă această biserică a funcționat un schit de maici. După închiderea schitului, în micuța biserică nu s-a mai slujit decât la sărbătorile bisericești de peste săptămână, duminica și la sărbătorile mari slujbele ținându-se în biserica mare a satului ridicată între anii 1896 -1906.

Începând cu anul 2008, prin purtarea de grijă a părintelui paroh Niculaie Revnic și prin vrednicia și devotamentul celor 220 de familii de vrednici credincioși, dar și a altor binefăcători, biserica a fost reparată capital, interiorul locașului de cult fiind repictat. De asemenea exteriorul bisericii a fost tencuit, au fost făcute gardurile, amenajându-se totodată și curteaa locașului de cult.

Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat domnului Simion Cecan distincția Crucea Sălăjană pentru mireni, dar și diplome de apreciere pentru cei implicați în lucrările de refacere ale bisericii, potrivit Radio Renașterea.

Comentarii Facebook


Știri recente