Resfințirea bisericii din Parohia Rus, Protopopiatul Jibou

Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului a resfințit duminică, 25 august 2013, biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Rus, Protopopiatul Jibou și a săvârșit Sfânta Liturghie în altarul de vară din curtea locașului de cult.

Ridicată între anii 1891-1894 biserica din parohia Rus a fost supusă unui amplu proces de reparații începând cu anul 2008, prin purtarea de grijă a părintelui paroh Alexandru Bande. Astfel, în această perioadă biserica a fost pictată pentru prima dată de la zidirea ei, exteriorul locașului de cult a fost înnoit și el, iar în curtea bisericii a fost ridicat un altar de vară. Toate aceste lucrări au fost posibile prin strădania și contribuția celor 220 de familii de vrednici credincioși și ale altor binefăcători.

Prima atestare documentară a satului Rus datează din anul 1325, dar descoperirile arheologice (fragmente ceramice, unelte din piatră, aramă și bronz) demonstrează o locuire mai veche a așezării. În epoca romană acest teritoriu făcea parte din zona sistemului de apărare roman a provinciei Dacia, în sectorul dintre castrele Tihău și Cășeiu, în zona defensivă contra dacilor liberi, care trăiau la nord de Someș.

În jurul anului 1350 familia Bánffy a colonizat aici populație slavă (rusini), de la care provine și numele așezării.

Prima biserică cunoscută din localitatea Rus este biserica de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, fiind ridicată în anul 1709 și care a dăinuit până în anul 1897, după încheierea lucrărilor la biserica de zid.

Pentru întrega activitate pastorl-misionară, Preacucernicul Părinte paroh Alexandru Bande a fost hirotesit iconom.

De asemenea la sfârșitul Sfintei Liturghii au fost acordate diplome de merit celor care au ajutat în mod special la efectuarea lucrărilor de înnoire a locașului de cult.

Comentarii Facebook


Știri recente