Resfinţirea bisericii din Parohia Hopârta, Protopopiatul Aiud

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a resfinţit duminică (22 mai 2016) biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Parohia Hopârta, Protopopiatul Aiud. După slujba de sfinţire Înaltpreasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor numeros de clerici.

„Prezent la acest eveniment sărbătoresc al parohiei, ce va rămâne înscris pentru totdeauna în cartea de aur a comunității locale, Înaltpreasfinția Sa a subliniat rolul pe care îl are Biserica, Vitezda zilelor noastre, şi faptul că aici mulţi bolnavi îşi găsesc vindecare sufletească şi cea trupească”, a precizat Pr. Bogdan Avram, Secretar Eparhial – Arhiepiscopia Alba Iuliei.

Ca o încununare a activităţii pastoral-misionare, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a hirotesit iconom pe părintele paroh Aurelian Tocheş. De asemenea, pentru contribuţia la restaurarea sfântului locaş şi la înfrumuseţarea acestuia, domnul primar Augustin Popa a primit Ordinul „Credinţă şi Unire” al Arhiepiscopiei Ortodoxe, iar binefăcătorii au primit din partea ierarhului Diplome de aleasă cinstire.

***

Localitatea Hopârta şi comunitatea creştină de aici este menţionată pentru prima data în izvoarele istorice şi bisericeşti la anul 1332 în registrul de socoteli a lui Iacob de Berengariu şi Raymond Bonofato. Conform unei frumoase tradiţii locale, numele satului s-ar datora unui patrician roman pe nume Hoparteus. În anul 1900, la Hopârta exista o biserică de piatră, construită în anul 1882. Biserica nouă poartă hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Începând cu anul 2010 s-au efectuat reparaţii capitale la biserică, la interior, înfrumuseţarea cu pictură în tehnica fresco, realizarea mobilierului, dar şi la exterior, tencuială nouă şi un frumos altar de vară. De asemenea, s-au efectuat reparaţii şi la exteriorul casei parohiale.

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente